Külföld

Varsó tartós válsággal néz szembe

Vízágyút is bevetettek a lengyel hatóságok a rendvédelmi szervekre támadó migránsok ellen a Fehéroroszországgal közös határon

A jelenlegi fejlemények fényé­ben nem számít fegyveres konfliktusra a lengyel–fehérorosz határon Jaroslaw Kaczynski, és Aljakszandr Lukasenka is elkerülné a konfrontációt. A térségben feszült a helyzet, kedden egy lengyel rendőr súlyosan megsérült, amikor migránsok egy csoportja megpróbált áttörni a határon.

Varsó tartós válsággal néz szembe
A lengyel határőrség kitartóan ellenáll a migránsok támadásainak
Fotó: AFP/Viktor Tolochko

A lengyel–fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg inkább nem várható – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke egy keddi rádióinterjúban. A távirati iroda közlése szerint a politikus a fehérorosz elnökről szólva azt mondta: „Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Aljakszandr Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne.” Szerinte messzemenő nyugalommal kell szembenézni a várhatóan hosszú távú feszültséggel, egyúttal energikusan kell harcolni a Lukasenka által terjesztett hazugsággal, miszerint Minszk szegény menekülteket támogat.

A migránsok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint. Kedd délelőtt a határőrség közölte, hogy a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról illegális bevándorlók támadják a lengyel rendvédelmiseket. A hatóságok három sebesültről számoltak be, egy lengyel rendőr súlyos fejsérülést szenvedett, rajta kívül egy tisztviselőnőt, illetve egy katonát láttak el. A lengyel védelmi tárca szerint a migránsok köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobáltak a lengyelek irányába. Lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be. Az ostromot végül sikerült megfékezni.

A fehérorosz elnök egy keddi kormányülésen közölte, el akarja kerülni, hogy a határon kialakult migránsválság konfrontációhoz vezessen. „Most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, és ne engedjük meg, hogy összecsapásokra kerüljön sor” – tette hozzá.

Lukasenka hétfőn telefonon tárgyalt a hamarosan leköszönő Angela Merkel német kancellárral. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint a beszélgetés során a két politikus megvitatta, hogyan lehetne megoldani a migránsválságot, és egyetértettek abban, hogy senkinek sem érdeke a helyzet eszkalációja. A fehérorosz elnök a kancellárnak elmondta, hogy nem Minszk hívta a térségbe a menekülteket, és ősszel már mintegy ötezer embert küldtek haza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt telefonon a válságról. Macron orosz kollégájával a migránsválság rendezését támogatta. A francia és az orosz vezető egyetértett abban, hogy enyhíteni kell a gázkonfliktust, utalva Minszk fenyegetéseire, hogy leállítja az Európába irányuló gáztranzitot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azzal vádolta az EU vezetését, hogy kettős mércét alkalmaz a fehérorosz–lengyel határon kialakult helyzet megítélésé­ben, és ezzel nehéz helyzetbe hozza önmagát.

Védelmébe vette a lengyel határvédelmi intézkedéseket Merkel lehetséges utódja, a szociáldemokrata Olaf Scholz, aki a Süddeutsche Zeitung című lap hétfő esti rendezvényén kijelentette, a drámai kihívás előtt álló uniós partnereknek szolidaritásra van szüksége. A jelenlegi német alkancellár világos és kemény szankciókat követelt Lukasenkával szemben, akit egy minden legitimitását elvesztett szörnyű diktátornak nevezett.

Határozottan elutasította a fehérorosz–lengyel határon táborozó migránsok befogadását Heiko Maas német külügyminiszter. A tárcavezető az uniós kollégáival folytatott hétfői tanácskozás után azt mondta, a határon tartózkodó illegális bevándorlókat vissza kellene küldeni származási országukba.

Röviden

A lengyelek hasonló támadás alatt állnak, mint amilyen Magyarországot érte 2015-ben, amikor migránsok indítottak támadást Röszkénél – írta Szijjártó Péter a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, 2015-ben a magyar határőröket dobálták meg a migránsok, miközben a nemzetközi liberális mainstream összes médiuma élőben hazudozott a történtekről. „Most a lengyelek állnak hasonló támadás alatt. Kitartás, Barátaink, Veletek vagyunk!” – tette hozzá.
 

Az ukrán katonák készek tüzet nyitni a migránsokra, ha Fehéroroszország felől áttörik a határt. Mindezt az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erői­hez tartozó 61. különálló rendeltetésű gyalogos vadászdandár jelentette be közösségi oldalán.


A migráció fokozását elősegítő politikát sürgetnek a német kormánytól Németország két legjelentősebb egyházának vezető képviselői. A német püspöki konferencia és a protestáns egyház vezetői közös tanulmányt mutattak be, amelyet „az etikus migráció iránytűjének” neveztek.


A francia hatóságok kiürítettek egy migránstábort Dunkirk kikötőjének közelében kedden. A táborban hozzávetőleg ezer ember élt, akiket ideiglenes befogadóközpontokba vittek.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink