Külföld

A konfliktusok elkerüléséről tárgyalt Joe Biden és Hszi Csin-ping

Nagyhatalmi szembenállás

A cél annak a biztosítása, hogy Kína és az Egyesült Államok versenye ne forduljon át konfliktusba – mondta Joe Biden amerikai elnök a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott hétfői virtuális csúcstalálkozó után.

Biden hangsúlyozta, hogy minden országnak ugyanazon szabályok szerint kell játszania. Hszi Csin-ping a megbeszélésen a békés együttélést és a mindkét fél számára előnyös együttműködést jelölte ki a kínai–amerikai kapcsolatok céljának. A kínai elnök azt is hangsúlyozta, hogy a két országnak tisztelnie kell egymást, és belügyei megfelelő kezelése mellett teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit is.

Elismerte ugyanakkor, hogy a két fél közötti nézetkülönbségek elkerülhetetlenek, ezzel kapcsolatban szorgalmazta, hogy mindkét fél részéről tegyenek lépéseket ezek kezelésére. Hszi Csin-ping figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy amennyiben a Tajvan függetlenségét pártoló erők átlépnek egy bizonyos határt, Peking határozott intézkedések megtételére kényszerül. Biden erre válaszul kijelentette, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja az egy Kína elvet, és nem támogatja Tajvan függetlenségét.

Kapcsolódó írásaink