Külföld

A pozsonyi kormány is bővítené a gyermekes családok támogatását

Gyermekes családokat érintő adóreform-tervezetet mutatott be Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter egy vasárnapi sajtókonferencián.

A pozsonyi kormány is bővítené a gyermekes családok támogatását
A pozsonyi kormány is bővítené a gyermekes családok támogatását
Fotó: AFP

A gyermekenként járó családi pótlékot a 18 éven aluliaknál havi 25,5 euróról 30 euróra emelnék. További támogatás jutna a tanterven kívüli foglalkozások térítésére is, amit a jelenlegi 12 eurós összegről 70-re emelnének. Az úgynevezett üdülési bónuszt is megemelnék 6-ról 30 euróra. A támogatások nagysága függ attól is, hogy a szülők dolgoznak-e. Ahol legalább egy szülő dolgozik, ott a támogatások együttes összege kiteheti a havi 200 eurót is (nagyjából 75 ezer forint), ahol nem dolgoznak, ott ennek a felét kaphatnák.

A családi támogatások összege megközelítőleg 1,2 milliárd eurójába kerülne a szlovák költségvetésnek. Ezeket a kiadások a szlovák kormány részben az úgynevezett milliomosadóból akarja finanszírozni, ahol az egymillió euró feletti tulajdonnal rendelkezők vagyonuk 0,1 százalékát lennének kötelesek befizetni. Az összeget továbbá a védelmi kiadások és közalkalmazottak számának kétszázalékos csökkentésével teremtenék elő.

Kapcsolódó írásaink

Szlovákia szigorított

ĀA korponai, rozsnyói, szakolcai és bártfai járásban ismét életbe lép az éjszakai kijárási tilalom, az esküvőkre csak a teljesen védett személyeket engedhetik be a szervezők