Krónika

Szlovákia szigorított

A korponai, rozsnyói, szakolcai és bártfai járásban ismét életbe lép az éjszakai kijárási tilalom, az esküvőkre csak a teljesen védett személyeket engedhetik be a szervezők

Több járásba visszatér a kijárási tilalom Szlovákiában, így immár csak négy tartozik a legenyhébb besorolásnak számító zöld kategóriába. Ukrajnában 2265 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, a kórban negyvennégyen hunytak el.

Szlovákia szigorított
Mahatma Gandhinak öltözött férfi veszi fel az oltást az indiai Ahmedabadban
Fotó: AFP/Sam Panthaky

Északi szomszédunknál jelenleg negyvennégy narancssárgával, huszonhét pirossal és négy bordóval jelölt járás található – számolt be tegnap az Új Szó. Az utóbbi kategóriával illetett részeken (a korponai, rozsnyói, szakolcai és bártfai járás) rendkívül szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe, köztük az is, hogy 21 és reggel öt óra között kijárási tilalom van érvényben. Itt ismét bevezetik az idősek vásárlási idősávját, valamint kültéren is kötelező lesz a maszkviselés, beltérben pedig az FFP2-es védőeszközre lesz szükség.

Az esküvőkön, családi vacsorákon, illetve minden olyan eseményen, ahol nyilvános étkezés zajlik, a beoltott személyek is csak legfeljebb húszan lehetnek. E négy járásban már a negatív teszteredmény sem elegendő ahhoz, hogy részt vehessünk egy esküvőn, csakis a teljesen védettnek számító személyeket engedhetik be a szervezők. Az éttermekbe is csak az oltottak léphetnek be, de legfeljebb négyen ülhetnek egy asztalnál, és meg kell tartani a kétméteres távolságot a vendégek között.

Montenegróban hatszáz új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei hét beteg életét követelték a balkáni országban. Eddig az állam felnőtt lakosságának 50,3 százalékát oltották be egyszer és 44 százalékát kétszer. Ukrajnában 2265 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában – számolt be róla az Unian hírügynökség. Mint tudatták, vasárnap 3983 friss fertőzöttről tudtak, és negyvennégy beteg hunyt el a kór miatt.

Enyhíteni fogják szerdától az új-zélandi Aucklandben érvényben lévő szigorú járványellenes korlátozásokat − jelentette be tegnap délután Jacinda Ardern kormányfő. A települést augusztus 18-án helyezték zárlat alá, majd az összes iskolát és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket bezárták. Most szerdától újra kinyithatnak a boltok, bár az árusítás egyelőre csak érintkezésmentes módon mehet. Az iskolák is kinyitnak, de csak azoknak a szülőknek a gyerekeit fogadják, akiknek nincs lehetőségük távmunkában dolgozni.

A Biden-adminisztráció bejelentette, hogy azok az Európai Unióból vagy az Egyesült Királyságból érkezők, akik mindkét oltásukat megkapták, novembertől beléphetnek az Egyesült Államokba – írta meg tegnap a Fehér Házból származó értesülése alapján a Financial Times. A szakértők szerint ez egy komoly diplomáciai győzelem Brüsszel és London számára. Az intézkedés annak a 18 hónapon át tartó beutazási tilalomnak vet véget, amelyet még az előző elnök, Donald Trump vezetett be a világjárvány kezdetekor. Az engedmény azokra is vonatkozik, akik részt vettek olyan vakcinák klinikai vizsgálataiban, amelyeket az Egyesült Királyságban még nem rendszeresítettek. Ez mintegy negyvenezer embert érinthet.

Lapzártakor érkezett hír szerint Ausztriában lesz síszezon, de csak szigorú feltételekkel lehet majd beutazni az országba.

Cél az 5–11 esztendős korosztály
 

Halloweenre milliónyi gyerek beoltását remélik
 

Hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni közös vakcinája az 5–11 év közötti kisgyermekeknél − jelentették be a vállalatok hétfő kora reggel. A hírek segíthetnek enyhíteni a szülők és a tanárok több hónapja tartó szorongását, mert a gyermekek és közeli kapcsolataik védettek lehetnek a koronavírus ellen. Mint a két cég közölte, úgy tervezik, hogy a hónap végéig kérelmezik az Amerikai Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságnál (FDA), hogy engedélyezze a vakcina alkalmazását ebben a korosztályban.

Ha az ügy olyan gördülékenyen megy, mint az idősebb gyermekek és felnőttek esetében, akkor általános iskolások millióit olthatják be Halloween előtt − fogalmazott a hírrel kapcsolatban a The New York Times. Mint korábban megírtuk, a Pfizer–BioNTech-vakcina sem élő, sem elölt formában nem tartalmaz koronavírust, sőt vírusfehérjék sincsenek benne, mindössze harminc mikrogrammnyi, tüskefehérjét kódoló mRNS található meg benne. (LMA)

Az iskolákban is oltani fognak

Ha kell, rendőrt hívhatnak a tanárok Angliában

Kiterjesztik a koronavírus elleni vakcinákat a 12–15 éves fiatalokra az Egyesült Királyságban. Az oltásra Skóciában és Walesben mintegy hárommillióan jogosultak – írja a Guardian. A programot várhatóan elsősorban a tanintézményeken belül fogják megvalósítani, a tanároknak pedig útmutatást adtak ki, hogy lépjenek kapcsolatba a rendőrséggel, amennyiben úgy vélik, hogy tiltakozástól vagy agressziótól lehet tartani az épületeken kívül, esetleg belül.

A szakemberek szinte minden hagyományos és elektronikus sajtófelületen hangsúlyozzák, a vakcina biztonságos és hatékony. Az orvosok kampányukban arra buzdítják a családokat, hogy szorosan működjenek együtt az iskolai oltócsoportokkal gyermekeik megvédése érdekében. Az intézkedést heves viták előzték meg, még a szigetország vezető egészségügyi intézménye sem tudott sokáig dűlőre jutni a kérdésben.
(LMA)

Worldometers: a világon 229,509 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 4,708 millióan meghaltak, és 206,168 millióan ­gyógyultak meg a betegségből. A legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (692 ezer) szedte a járvány, ezt követi Brazília (590 ezer) és India (445 ezer). Utóbbi országban a valós adat legkevesebb ötszörös lehet.

Kapcsolódó írásaink