Külföld

Szlovákia is szintet lép gyermekeiért

Az abortuszlobbinak, az EU-nak, de a Soros Györgyhöz köthető szervezeteknek sem tetszik az emberi magzat védelme

A szlovák kormányfő, Eduard Heger kiállt a nagy vitát kiváltó szlovák törvény mellett, amelynek célja az abortusz feltételeinek szigorítása és a magzat védelme.

Szlovákia is szintet lép gyermekeiért
Anna Záborská törvénytervezete szigorítana az abortusz feltételein
Fotó: Európai Parlament

A kormánypárti konzervatív Keresztény Unió (KÚ) képviselője, Anna Záborská által benyújtott törvénytervezet többek között meghosszabbítaná a terhességmegszakítást megelőző kötelező várakozási időt 48 óráról 96 órára, továbbá anyagi segítséget nyújtana azoknak az anyáknak, akik az egészségügyi problémákkal diagnosztizált magzatok megtartása mellett döntenek.

A szlovák kormányfő a Postoj hírportálnak egy interjúban azt mondta: „Konzervatív vagyok, az élet védelme mellett állok.” Arra a kérdésre, vajon a törvénytervezet mellett szavazna-e úgy válaszolt: egyértelműen igen. Heger emellett úgy vélekedett, az ember már a fogantatás pillanatától ember, és ettől a pillanattól kezdve védelemre jogosult.

A törvénytervezet a tavalyi ismertetés pillanatában azonnal a szlovák és a nemzetközi abortuszlobbi célkeresztjébe került. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa élesen bírálta, mivel szerinte korlátozza a nők egészségügyi jogait, és ellentétben van Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel. Úgy vélte, hogy maga a 48 órás türelmi idő is problematikus, és egy szigorítás tovább bonyolítaná a biztonságos abortuszhoz való hozzáférést. A szlovák tervezetet nyilatkozatban elítélte 111 nemzetközi szervezet, és egy szlovák civil szervezet is összegyűjtött harmincezer, a szigorítást bíráló aláírást. A szlovákiai aláírásgyűjtésről viszont kiderült, hogy a Soros György által is támogatott Via Iuris civil szervezet kezdeményezte.

Az abortuszlobbi szinte teljesen figyelmen kívül hagyja a törvénytervezet egyes részeit, mint például az otthoni erőszaknak kitett várandós anyák védelmét, akikről a rendelkezés szükséglakásokkal gondoskodna, amit a szülés után még három évig igénybe vehetnének. A titkolt szülés mellett döntő vagy erre kényszerülő édesanyáknak pedig a törvény már a 21. héttől táppénzt biztosítana.

Kapcsolódó írásaink

Szlovákia szigorított

ĀA korponai, rozsnyói, szakolcai és bártfai járásban ismét életbe lép az éjszakai kijárási tilalom, az esküvőkre csak a teljesen védett személyeket engedhetik be a szervezők

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom