Külföld

Ritkán kapnak büntetést a német antiszemita incidensek elkövetői

Burjánzik a zsidógyűlölet

Új aggasztó rekordot dönthet a Németországban elkövetett antiszemita támadások aránya. Ez év november 5-ig az ideiglenes adatok szerint 1850 támadás ért zsidó személyeket, ami azt jelenti, naponta átlag hat antiszemita incidens történik az országban.

Az adatok a német Szövetségi Bűnügyi Rendőrségtől származnak. Tavaly 2351, tavalyelőtt 2032 ilyen bűncselekményt jelentettek a rendőrségen. Ha az idei trend folytatódik, megdőlhet a tavalyi rekord is. Az idei incidensek közül 35 esetben történt fizikai támadás, ezek során tizenheten sérültek meg.

A támadásokkal kapcsolatban a hatóságok beazonosítottak ugyan 930 gyanúsítottat, de csak öt embert vettek eddig őrizetbe, és csupán kettő ellen indult eljárás. A hatóságok szerint viszont ez a szám csak a jéghegy csúcsa, mivel a legtöbb ilyen incidenset nem jelentik be. A Bundestag alelnöke, Petra Pau képviselő szerint az ilyen esetek kivizsgálása a leggyakrabban sehova nem vezet: „A büntetlenség kultúrája motiválja az elkövetőket több ilyen bűncselekmény elkövetésére, és elbátortalanítja az áldozatokat attól, hogy ezeket jelentsék”, vélekedett Pau.

Kapcsolódó írásaink