Külföld

Nagy tiszteletnek örvend Kazahsztánban hazánk, fokoznák az együttműködést

Orbán–Tokajev-találkozó

A kazah sajtó részletesen beszámolt Orbán Viktor magyar kormányfő és az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev találkozójáról, amire a Türk Tanács pénteki isztambuli csúcstalálkozójának keretében került sor.

A Kazinform portál szerint a felek megvitatták a gazdasági, kereskedelmi, befektetési, kulturális és humanitárius együttműködés, valamint a klímaváltozás és a koronavírus-járvány elleni harc állását. Szóba kerültek olyan közép-ázsiai regionális kérdések is, mint az afganisztáni helyzet. Tokajev elnök hangsúlyozta, Kazahsztánban jól ismerik Magyarországot is tisztelettel tekintenek rá.

Emlékeztetett, Kazahsztán első közép-európai nagykövetsége hazánkban nyílt meg. Az államfő szerint „elmondhatatlanul nagy” lehetőségek rejlenek a kétoldalú együttműködésben, amit a nemzetközi szervezetekben is fokozni kell. Orbán Viktor az isztambuli csúcstalálkozóján kezdeményezte, hogy a Türk Tanács és a Visegrádi Négyek országainak vezetői Budapesten legmagasabb szintű tanácskozást tartsanak 2022 első felében.
 

Kapcsolódó írásaink