Külföld

Hat éve történtek a 130 halálos áldozatot követelő franciaországi terrortámadások

Az iszlamizmus továbbra is fenyeget

Franciaországban megemlékeztek a 2015. november 13-án történt terrortámadás-sorozatról, amelyben 130-an életüket vesztették és 350-en súlyosan megsebesültek.

A támadások éttermek, sportlétesítmények, koncerttermek és bárok ellen irányultak, ezekért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget. Ez év szeptemberében húsz emberrel szemben indult bírósági eljárás az incidensekkel kapcsolatban, köztük Salah Abdeslam, egy 32 éves marokkói francia ellen, aki a támadók közül egyedüliként élte túl a rendőri beavatkozást. A 19 többi gyanúsítottat a fegyverek beszerzésével és a támadás megszervezésével vádolják. Ha a vádak bebizonyosodnak, legtöbbjükre életfogytiglani fegyház vár.

Az áldozatoknak mintegy negyede külföldi állampolgár volt, többségük a Bataclan koncerthelyen vesztette életét, ahol összesen kilencven embert gyilkoltak meg, többüket különös kegyetlenséggel megkínozva végezték ki. A bírósági eljárás során több ezer panaszost és több száz tanút hallgatnak majd meg, az ügy aktái egymillió oldal terjedelemre rúgnak.

Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója közösségi oldalán az évfordulóval kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Hat éve szörnyű terrortámadás rázta meg Európát. A párizsi támadások figyelmeztettek minket, a tömeges bevándorlás felelőtlen támogatása veszélyes.” Hat évvel a támadások után Franciaországban a terrorveszély formailag átalakult, de igen magas marad. Ahogy az áprilisi, Párizsban elkövetett rendőrgyilkosság vagy a tavaly brutálisan kivégzett tanár esete mutatja, e tetteket ma legfőképpen úgynevezett „magányos farkasok” egyéni elkövetők hajtják végre.

Kapcsolódó írásaink