Külföld

Harmadszor is elindul a CDU elnökségért Friedrich Merz

Közelgő tisztújítás

A német parlament külügyi bizottságát vezető Nobert Röttgen és Helge Braun kancelláriaminiszter mellett Friedrich Merz is indul a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért – értesült a dpa hírügynökség.

Ez a harmadik alkalom, hogy a volt frakcióvezető versenybe száll a posztért, mióta Angela Merkel kancellár 2018-ban lemondott a párt vezetéséről. A politikus hivatalosan ma jelentheti be indulását. Helge Braun szombaton a Deutschlandfunk rádióban azt mondta, megválasztása esetén középre akarja pozícionálni a pártot. A szeptember 26-i szövetségi választásokon elért gyenge eredmény miatt Armin Laschet jelenlegi pártelnök bejelentette, hogy hajlandó távozni a CDU éléről.

A párt történetében először a tagság bevonásával választják meg a következő elnököt, akinek a személyéről január végén döntenek. A szövetségi és a tartományi választást is megnyerő Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós megállapodást írt alá szombaton Meglenburg-Elő-Pomerániában a posztkommunista Die Linkével. Az eddigi tartományi miniszterelnök Manuela Schwesiget a hét elején iktatják be újra hivatalába, amely után megalakulhat az új kormány.