Külföld

Csehország kész segítséget nyújtani Lengyelországnak

Csehország kiáll Lengyelország mellett, és kész segítséget nyújtani neki a Fehéroroszággal közös határán kialakult migránsválság rendezésében - közölte Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott beszélgetését követően Twitter-oldalán.

Csehország kész segítséget nyújtani Lengyelországnak
A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közzétett kép tanúsítja, hogy a menekültek szögesdrótot vágtak át annak érdekében, hogy átkeljenek a lengyel Kuźnica határátkelőn
Fotó: EyePress via AFP

„Megvitattuk a lengyel-fehérorosz határon kialakult súlyos helyzetet. Szolidaritásunkról biztosítottam Lengyelországot, és ismételten jeleztem, hogy készek vagyunk bilaterális segítséget nyújtani, ha a szükség úgy hozná” - írta Kulhanek mikroblogján.

A cseh diplomácia vezetője hozzátette, hogy a helyzetet behatóbban megvitatják hétfőn az uniós külügyminiszterekkel, a többi között a visegrádi négyek többi országa, így Magyarország és Szlovákia külügyi tárcavezetőivel is.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban ismételten megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.
 

Kapcsolódó írásaink

Putyin szerint a Nyugat felel a krízisért

ĀAz orosz elnök közölte, országának semmi köze az unió külső határán kialakult migrációs válsághoz, és a NATO-val sem célja tovább fokozni a feszültséget