Külföld

Akár az ukrán–magyar határon is megjelenhetnek a migránsok

Földi László biztonságpolitikai szakértő elmondta lapunknak, a mostani migrációs válság a lengyel–fehérorosz határon sokkal komolyabb konfliktussá válhat, amelybe hazánk is belekeveredhet, ha a migránsok Ukrajna felé veszik az irányt.

Akár az ukrán–magyar határon is megjelenhetnek a migránsok
Földi László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mire számít, a jelenlegi helyzetben súlyosbodhat a konfliktus?

– Mindenképpen tovább fog eszkalálódni a helyzet, hiszen ez már bonyolultabb, mint egy határhelyzet, a mostani migráció valójában egy invázió. Lukasenka pedig mindenképp tárgyalóasztalhoz akarja ültetni az uniót. A lengyelek viszont semmi esetre sem fogják beengedni a migránsokat.

– Ha a Fehéroroszországban rekedt migránsok Ukrajna felé indulnak, megtörténhet, hogy a kijevi vezetés a magyar határhoz szállítja őket?

– Ez is benne van a forgatókönyvben, tavasszal a magyar választások előtt elképzelhető ilyen provokáció. Lehetséges, hogy Magyarországon is belpolitikai válságot akarnának kiváltani egy ilyen lépéssel.

– Eredménnyel járhat az unió fellépése?

– A mostani helyzet már túlmutat egy hidegháború formáján. A további eszkalációt minden eszközzel el kellene kerülni, az újabb szankciók helyett inkább a megállapodásra kellene koncentrálniuk a feleknek.

Kapcsolódó írásaink

Invázió Európa ellen

ĀHiányzik a politikai akarat a migráció megállítására az EU-ban – véli Földi László