Külföld

Nincs összhang a pártok között a német kormánykoalíciós tárgyalásokon

Az FDP vezetné a pénzügyi tárcát

Számos fontos kérdésben nem sikerült még megállapodniuk a német kormánykoalíciós tárgyalásokon részt vevő pártoknak – közölte a dpa hírügynökség.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a liberális FDP és a Zöldek szerdán fejezték be a kormányalakítási tárgyalások első szakaszát, de több klímapolitikai, külpolitikai, pénzügyi kérdésben jelentősek az eltérések. A tervek szerint a kormányalakítás következő szakaszában a pártonként hat vezető politikusból álló fő tárgyalócsoport próbál megállapodni a nyitva maradt kérdésekben, majd november végéig elkészítik a koalíciós szerződést. Az új kormányt december első hetében iktatnák be.

Az elmúlt hetekben többször is írt arról a német sajtó, hogy a Zöldek és az FDP is megpályázná a pénzügyminiszteri posztot. A Frankfurter Allgemeine Zeitung viszont úgy értesült, hogy a Zöldek párt lemondott a tárca vezetéséről, és inkább a külügyminiszteri, a közlekedésügyi vagy az agrártárca megszerzéséért küzd. Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter a Die Welt szerint úgy döntött, nem indul pártja, a válságban lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért, mivel teljes mértékben a koronavírus-járvány elleni küzdelemre akar koncentrálni.

Kapcsolódó írásaink