Külföld

A bizottság alulmúlhatatlan, de a tagállamok őrzik a határokat

Az úgynevezett menedékkérők szinte mindegyike valójában gazdasági bevándorló – figyelmeztetett Nicolas Bay francia politikus, aki nemrég a litván határon járt

Keményen bírálta az Európai Bizottságot Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője a lapunknak adott exkluzív interjúban. A francia politikus szerint Brüsszel kifejezetten akadályozza a határvédelem hatékonyságát, a nemzetállamok viselik a terheket.

A bizottság alulmúlhatatlan, de a tagállamok őrzik a határokat
Nicolas Bay: Von der Leyen megtagadja a határkerítések finanszírozását
Fotó: Európai Parlament

– A napokban Litvániában járt, ahol az uniós határvédelmi ügynökséggel, a Frontexszel közösen vizsgálták a helyzetet az unió külső határán. Milyenek voltak a személyes benyomásai az ott látottakról?

– A Litvánia által létrehozott határvédelmi rendszer lenyűgöző, tükrözi a kormány azon vágyát, hogy megvédje a népét, a területét és az identitását. A magyarországihoz hasonló erős, magas felügyeleti technológiával felszerelt kerítés hamarosan elkészül. Láttuk munkában a Frontex munkatársait, köztük a francia csendőrség egy századának tagjait is. Arra a kérdésre, miért jöttek oda, azt mondták, önként jelentkeztek, hogy megvédjék Európát. Láttuk egy részét a szögesdrótnak is, amit Dánia ajánlott fel Litvániának. Csehország is segített anyagilag, Észtország pedig rendőröket és megfigyelő drónokat küldött. Mindebben benne van az európai szolidaritás konkrét és csodálatra méltó megnyilvánulása. Elsősorban Litvániát védik, de vele együtt az európai civilizációt is.

– Mennyire tartja hatékonynak a határvédelemben a kerítések telepítését?

– A fizikai akadály nélkülözhetetlen, de önmagában nem elegendő. Ezt a litván határőrség is nagyon világossá tette. Szükség van járőrözésre, mozgásérzékelőkkel vagy hőérzékelőkkel támogatott kamerás megfigyelésre, valamint a katonaság bevetésére is, válság esetén. A kerítés központi eleme a határ és ezáltal a nemzet védelmének. Nemcsak fizikai jellegénél fogva, hanem – és talán ez az elsődleges – az elrettentő jellege miatt is. A fizikailag védett határ a politikai stabilitás iránti vágyat jelzi. Az úgynevezett menedékkérők szinte mindegyike valójában gazdasági bevándorló, aki szerencsét próbál. A kerítés jelenléte egyértelmű üzenetet küld: itt nem mész át, nem is kell próbálkoznod. Az Orbán Viktor miniszterelnök által építtetett kerítés több mint kilencvenkilenc százalékkal csökkentette az érkezők számát.

– Vannak ellenpéldák is?

– Egy hónapja jártam Arizonában. A határőrök elmondása szerint a Donald Trump elnök által emeltetett fal már akkor is jelentősen csökkentette az érkezők számát, amikor még nem készült el. De amint Joe Biden nyert, a migránsok elkezdtek visszatérni, mert látták, hogy Biden gyenge és laza a migrációs kérdésben. A fal a migráció megállítására irányuló politikai akarat szolgálatában álló eszköz: Magyarország, Litvánia, Lengyelország és Görögország példája is mutatja.

– Mi a véleménye a Frontex fellépéséről az újabb migrációs válsággal kapcsolatban?

– Ez egyszer a Frontex szabad kezet kapott, és mindent bevethetett a litván hatóságok támogatására, emberi erővel, felszereléssel, képességekkel is segít. Azt tapasztaltuk, hogy a Frontex fellépése, amikor Brüsszel nem törekszik arra, hogy a migránsokat fogadó civil szervezetté tegye, hatékony és nagyra értékelt. Sajnálatos azonban, hogy a Frontex fellépését akadályozzák és korlátozzák a visszaküldés tilalmának elvét rögzítő szabályozási rendelkezések, amelyek arra kötelezik a hatóságokat, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjanak a migránsokról – majd azok szétszórásáról, leg­gyakrabban a schengeni övezetben –, amint sikerült illegálisan átlépniük a határt.

– Mi a helyzet a brüsszeli döntésekkel?

– Ami az Európai Bizottságot illeti, ismét alulmúlhatatlan. Ursula von der Leyen megtagadja a lengyel és litván határkerítések finanszírozását, ahogy Magyarország esetében sem hajlandó megtéríteni a külső határ védelmének költségét. Csakhogy ezek az országok a szerződéseknek megfelelően megvédik Európa határait! Még Horst Seehofer német belügyminiszter is azzal érvelt, hogy Brüsszelnek finanszíroznia kellene a határkerítéseket, ahogyan azt tizenkét EU-tagország a közelmúltban hivatalosan is kérte.

Az Európai Bizottság botrányos mértékben adja jelét saját gyengeségének, és akadályozza azokat az államokat, amelyek elszántan akarják védeni a határt. Pontosan ez a fajta hozzáállás vonzza a migránsokat Európába. Brüsszel nem áll a frontvonalban, nincs tisztában a realitásokkal a terepen, nem tartozik felelősséggel azoknak az embereknek, akiket a kormányoknak meg kell védeniük. Elengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság először hagyjon fel a migrációs lazasággal szemben kiálló országok támadásával, és végül finanszírozza mindazokat az eszközöket, amelyeket az államok a határaink védelmére alkalmaznak.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyben a nemzeti szuverenitás

ĀHidvéghi Balázs: Nem engedhetjük, hogy kizárólag a baloldal mondja meg, mit gondolhatunk családról, demokráciáról vagy bevándorlásról