Külföld

Visszaélhetett a Facebook az adatokkal

Európai parlamenti képviselők előtt beszélt a technológiai óriás volt alkalmazottja arról, hogy a közösségi médiumok egyes gyakorlatai a demokráciát is veszélybe sodorhatják

Meghallgatáson számolt be az Európai Parlament képviselőinek Frances Haugen amerikai digitálistechnológia-szakértő a Facebook visszaéléseiről. Haugen szerint erős szabályozásra van szükség az ilyen cégekkel szemben, mivel tevékenységük a demokráciát is veszélyeztetheti.

Visszaélhetett a Facebook az adatokkal
Frances Haugen hangsúlyozta, erős szabályozásra van szükség
Fotó: AFP/John Thys

Az Európai Parlament előtt tanúskodott hétfő este a volt amerikai Facebook-alkalmazott, Frances Haugen, aki idén ősszel belső információk nyilvánosságra hozatalával leplezte le a cégnek a felhasználóira káros gyakorlatait. A belső dokumentumok Haugen szerint azt mutatják, hogy a Facebook és leányvállalata, az Instagram tudatában van annak, hogy a felületeiken közölt információk gyakran hamisak vagy a felhasználókra káros tanácsokat tartalmaznak, ezeket mégsem törlik, mivel ez negatív hatással lenne a profitjukra.

A parlament előtt elmondott beszédében az amerikai szakértő úgy vélekedett, az Európai Unió tervezett digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) globális aranystandard lehet, és más országokat is arra ösztönözhet, hogy olyan szabályokat alkossanak, amelyek megvédik demokráciánkat. A meghallgatáson továbbá figyelmeztetett, hogy a közösségi oldalak szabályozásánál az átláthatóságra és a felügyeletre vonatkozó szabályoknak erősnek kell lenniük, különben elveszítjük ezt a nemzedékenként egyszeri lehetőséget, hogy összehangoljuk a technológia és a demokrácia jövőjét.

Az európai parlamenti képviselők aggodalmukat fejezték ki Haugen leleplezései kapcsán, főleg a tinédzserek testi és mentális egészségét érintő kérdésekben találtak súlyos kivetnivalókat, amiért szerintük a Facebook kizsákmányolja fiatal felhasználóit. Bírálták a politikai tartalmú manipulációkat is, és kérdéseket tettek fel Frances Haugennek arról, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló tervezett törvényben szereplő kockázatcsökkentési rendelkezéseket hogyan tehetnék hatékonyabbá a demokráciát fenyegető tartalmak kezeléséhez.

Haugen válaszában hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Facebookhoz hasonló cégek hozzák nyilvánosságra a felhasználói adatok gyűjtési módját vagy a tartalom rangsorolásának kritériumait, hogy a felhasználók átlátható szabályok alapján hozhassák meg döntéseiket. Ezekben a cégekben az egyéneket, nem pedig a bizottságokat kell felelősségre vonni a döntéseikért – tette hozzá.

A dezinformáció leküzdésével és a káros tartalmak visszaszorításával kapcsolatban Haugen hangsúlyozta, hogy a Facebook lényegesen kevésbé átlátható, mint más platformok, és sokkal többet tehetne az algoritmusok biztonságosabbá tételéért, ha korlátozná a tartalom újramegosztásának számát, átlátható kockázatértékeléseket hozna nyilvánosságra, a platformokat felhasználóbarátabbá tenné, és olyan módszereket vezetne be, amelyek segítségével a felhasználók egymást moderálhatnák, ahelyett, hogy ezt mesterséges intelligenciával végeznék.

Előadása során azt is megemlítette, hogy kormányzati szinten szükséges a technológiai visszaélést bejelentő személyek védelme, hiszen tanúvallomásaik kulcsfontosságúak lehetnek az embereknek a digitális technológiák által okozott károktól való megvédésében.

„Szomorú, hogy a profitérdeket a közjó elé helyezik”
 

„Csodálom Haugen asszony bátorságát, amiért kiállt a nyilvánosság elé” – nyilatkozta lapunknak Tóth Edina fideszes EP-képviselő, a Facebook korábbi munkatársa, Frances Haugen európai parlamenti meghallgatásával kapcsolatban. „Szomorú, hogy olyan világot élünk, amelyben a közösségi hálózatok a profitérdekeket nap mint nap a közjó elé helyezik, fittyet hányva arra, hogy termékeik ártanak a gyermekeknek, veszélyeztetik a közbiztonságot és gyengítik a demokráciát” – magyarázta.

A képviselő bízik benne, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályhoz hasonló törvényekkel korlátok közé szoríthatják e félresikerült ösztönzőkre épülő vállalati magatartást. „Haugen asszonyhoz hasonlóan úgy vélem, nem szabad betiltani a mesterséges intelligenciára épülő modelleket, hanem szigorú átláthatósági klauzulákat kell beépíteni a jogszabályokba” – tette hozzá.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink