Külföld

„Itt az ideje, hogy az Európai Bizottság finanszírozza a határvédelmet”

Sürgősségi eljárással tűzte az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságról szóló vitát. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke a vitában hangsúlyozta, hogy a külső határok hatékony védelmét az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulásaként kell végre elismerni, és így az európai bizottságnak mihamarabb anyagi támogatást kell nyújtania, akár határzárakhoz is.

„Itt az ideje, hogy az Európai Bizottság finanszírozza a határvédelmet”
Migránsok érkeznek a lengyel-fehérorosz határhoz
Fotó: AFP/Anadolu/Stringer

Gál Kinga elítélte a migráció fenyegetésként történő felhasználását Fehéroroszország részéről, és a Fidesz képviselőcsoport teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. „Itt az ideje, hogy ezt az Európai Bizottság is azonnal megtegye, a szavakon túl, a tagállamok határvédelemének aktív segítésével és finanszírozásával!".

A képviselő rámutatott, hogy komoly migrációs és biztonsági válság van a lengyel-fehérorosz határon. „A kialakult újabb migrációs válság, mely a 2015-ösnél is nagyobb katasztrófával fenyeget, azt az évek óta hangoztatott magyar álláspontot erősíti meg, miszerint az EU külső határainak védelmének prioritássá kell válnia végre. A migránsokat nem szétosztani, a migrációt nem menedzselni kell ügynökségek segítségével, hanem meg kell állítani a tömeges illegális migrációt a külső határoknál. Magyarország megmutatta, hogy ez lehetséges. Saját nemzeti költségvetésünkből 590 milliárd forintot fordítottunk már határvédelemre".

A fideszes képviselő ismertette: „az Európai Bizottság nemrégiben azt válaszolta a görög-török határon épülő kerítésről szóló hivatalos megkeresésükre, hogy az uniós finanszírozás bár támogatja a tagállamokat a határigazgatásban, a kerítések vagy akadályok építése vagy fenntartása az EU külső határain soha nem kapott támogatást uniós költségvetésből.

„Pedig ezt a határvédelmet az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulásaként kell végre elismerni. Itt az ideje, hogy ezt a Bizottság is belássa, és gyors anyagi segítséget nyújtson az érintett tagállamok erőfeszítéseihez. Elég volt a szavakból, technikai vitákra nincs már idő. Csak így óvhatjuk meg biztonságunkat" - figyelmeztetett Gál Kinga.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom