Külföld

Matteo Salvini: Nem futunk az európai baloldal után

Az olasz politikus szerint az EPP meggyengült, amióta a szocialistákkal karöltve hozza meg döntéseit

Minden eshetőségét kizárta annak Matteo Salvini egy csütörtöki tanácskozáson, hogy pártja a jövőben az Európai Néppárttal (EPP) szövetkezzen. A Néppárt alárendelte magát a baloldalnak, és a szocialistákkal összhangban politizál – mondta az olasz politikus.

Matteo Salvini: Nem futunk az európai baloldal után
Határozottan elutasította Salvini a Liga csatlakozását a Néppárthoz
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Újra megerősítette elkötelezettségét a konzervatív jobboldali irányvonal iránt az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini pártja csütörtöki rendkívüli tanácskozásán. A párt politikai jövőképének tisztázására azért volt szükség, mert a Ligán belül eltérő vélemények jelentek meg arról, hogy a mozgalomnak melyik európai politikai csoporthoz kellene csatlakoznia a jövőben. A találkozó előtti napon a Liga második számú politikusaként ismert Giancarlo Giorgetti gazdasági fejlesztésért felelős miniszter egy interjúban európai fordulatot tartott szükségesnek. Ismert, hogy Giorgetti a Liga és az Európai Néppárt közeledését szorgalmazza.

A tanácskozáson Matteo Salvini határozottan elutasította a Néppárthoz való csatlakozás gondolatát, mondván, az EPP még soha nem volt ennyire gyenge. „Elképzelhetetlen, hogy belépjünk a Néppártba, mivel az alárendelte magát a baloldalnak” – közölte a volt belügyminiszter. Úgy fogalmazott, Európában a szocialisták és az EPP már évek óta együtt kormányoz. Leszögezte, pártjának nem szabad a baloldal után futnia. Ehelyett Salvini olyan európai parlamenti frakciót szorgalmazott, amely alternatívát jelenthet a szocialistákkal szemben.

Ugyan néhány Liga-képviselő szerint Giorgetti néppárti szövetséget támogató nyilatkozataira meglepődéssel, felindultsággal és haraggal reagált Salvini, a párton belüli véleménykülönbségek a jelek szerint nem vezettek tartós ellentétekhez. A gyűlés során sajtóértesülések alapján Giorgetti teljes támogatásáról biztosította Salvinit. A párt hosszú távú irányvonalának meghatározása érdekében az olasz politikus országos konferenciát hívott össze december 11–12-re, amelyen majd a Liga programjáról döntenek.

Hogy milyen irányba szeretné a pártját elmozdítani Salvini, arról a hét elején egy videókonferencia során tárgyalt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével. A megbeszélések során egy új európai politikai csoport létrehozásáról beszéltek, amely egyesítené magában az európai konzervatív erőket és jobboldali pártokat, többek közt Morawieckinek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagjaként működő PiS pártját, a balra sodródott EPP-ből kilépett Fideszt és a Ligát, amely jelenleg az Identitás és Demokrácia (ID) európai politikai csoport tagja.

Az EPP visszaesésének tíz éve*


Ami a tervezett új politikai pártcsalád baloldali pártoktól való elhatárolódását illeti, az elválasztóvonalak itt viszonylag jól érzékelhetők. Ami viszont a jobbszárnyát illeti, itt már jóval nyitottabb a kérdés. Az e heti videókonferencián résztvevők sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban tizenhat párt által kiadott deklarációt, amelyet aláírt a francia Nemzeti Tömörülés, a spanyol VOX, az Olasz Testvérek, a Flamand Érdek, az Osztrák Szabadságpárt és a Finnek Pártja is.

Orbán Viktor már áprilisban azt nyilatkozta: sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony politikai képviselet nélkül maradt Európában, miután az Európai Néppárt elkötelezte magát a baloldal mellett.

Süllyedő hajó

Az Európai Néppárt vezetői, Manfred Weber frakcióvezető és Donald Tusk is fogadják a jövő héten a Brüsszelbe látogató Márki-Zay Pétert, értesült az Euronews. A magyarországi baloldal reménysége egy süllyedő hajóra igyekezhet felszállni, az EPP ugyanis tíz év alatt lényegé-ben a Balkánra szorult vissza, amint Angela Merkel távozik, Ljubljanától nyugatra fekvő fővárosban már nem lesz néppárti állam- vagy kormányfő.

Weberék aligha mennek sokra a sem értelmezhető párttal, sem EP-képviselővel nem bíró Márki-Zayjal, csak azért emelik fel, mert a Néppártnak búcsút intő és erősebb szövetséget építő Orbán Viktor kihívója. A határkerítés szükségességét nemrég elismerő Weber elbeszélgethet majd arról Márki-Zayjal, milyen az, ha valaki kereszténydemokratának akarja beállítani magát, de a balliberálisok rángatják dróton. Az elvtelen kompromisszumok világát ugyanis mind Tusk, mind Weber jól ismeri. Sikerrecepteket viszont aligha tudnak majd adni.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink