Külföld

A nemzetközi baloldal a valóságot is a maga képére formálná

Bár az Európai Parlament elfogadott állásfoglalása nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a választásokba történő külső beavatkozást, ennek ellenére az Európai Bizottság tovább folytatja az intervenciós kísérleteit a 2022-es magyar országgyűlési választásokba. Az EU jelentős összeggel finanszírozza a több szálon is Soros Györgyhöz köthető Magyar Jeti Zrt.-t, hogy megszervezze a Magyar Digitális Média Obszervatóriumot, amelyen keresztül a nyílt társadalmak eszmerendszerét valló szerkesztőségek delegáltjai korlátozhatják az interneten megjelenő tartalmakat, ezzel megsértve az információhoz való hozzáférés, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának alapjogát, végső soron pedig befolyásolva a fél éven belül esedékes választások kimenetelét.

A nemzetközi baloldal a valóságot is a maga képére formálná
Több pénzt az NGO-knak, kevesebbet Magyarországnak - ez Soros György elképzelése
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az Európai Bizottság az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül 11,5 millió eurót különített el az Európai Digitális Média Megfigyelőközpont (EDMO), valamint az ahhoz hasonló, a félretájékoztatást feltáró nemzeti és regionális központok létrehozására. Ilyen lesz a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO) is, amely életre hívásának jogát a 444-et is kiadó, Magyar Jeti Zrt. nyerte el - olvasható a Századvég elemzésében.

A részvénytársaság igazgatóságának két tagja is, Marie Nemcova és Valer Kot, a Media Development Investment Fundban (MDIF) dolgoznak, üzemeltetési vezérigazgató, valamint vezető médiatanácsadói pozícióban. Az MDIF 2016 és 2019 között összesen mintegy 750 millió forintnak megfelelő összeget kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól (OSF). A Magyar Jeti Zrt. azonban nem csak az OSF-támogatások révén került kapcsolatba Soros Györggyel, ugyanis ahogy Uj Péter, a 444 főszerkesztője egy 2016-os interjúban fogalmazott: „2014-ben félmillió dolláros tőkebevonással húszszázalékos tulajdonrészt vásárolt a Magyar Jeti Zrt.-ben a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap.” A Digital News Ventures az MDIF részeként működik, amelynek az egyik fő támogatója az OSF. Soros György tehát több szálon is irányítja a – mind a koronavírussal, mind a hétköznapi politikai témákkal kapcsolatban csak az elmúlt években számtalanszor álhíreket terjesztő – 444-et, illetve az azt kiadó társaságot.

A jövő évi választásokhoz közeledve Soros és brüsszeli szövetségesei jelentős erőforrásokat mozgósítanak annak érdekében, hogy a Gyurcsány Ferenc irányította baloldal hatalomra kerülhessen, és hazánkban a nyílt társadalom létrehozásával kompatibilis kormányzati politika valósulhasson meg. Ennek az egyik lépése volt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) delegációjának magyarországi látogatása, ahol a hét küldöttből öt rendszeresen magyarellenes retorikát folytat, és ezek az EP-képviselők állítanak össze egy jelentést a magyar jogállam helyzetéről.

Ezt a célt szolgálják továbbá az EU 2021-2027-es ciklusra vonatkozó költségvetésének azon passzusai, melyek 1,8 milliárd eurót különítenek el a „Jogérvényesülés, Jogok és Értékek” programra, melynek keretében a politikai befolyásszerzést és a nemzetállami keretek gyengítését zászlajukra tűző nem kormányzati szervezetek (NGO-k) is komoly anyagi támogatáshoz juthatnak. Fontos kiemelni, hogy az ilyesfajta, közéleti aknamunkát végző szervezetek és „megfigyelőközpontok” finanszírozása nem más, mint pénzzel szerzett politikai befolyás, ami valójában globális korrupció, és mint ilyen, összeegyeztethetetlen a demokratikus működéssel, és mielőbbi fellépést követel.

Kapcsolódó írásaink