Külföld

Minden eddiginél több migráns kelt át egy nap alatt a La Manche csatornán

Nyomás alatt a brit és az olasz partok

Vasúti sínek mellett sétáló migránsokat gázolt el egy vonat az észak-franciaországi Calais közelében csütörtökön – közölték a helyi hatóságok a Twitteren.

Az Eritreából származó, csaknem ötvenfős csoport egyik tagja a baleset következtében meghalt, hárman megsérültek, egyiküket életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Az elmúlt napokban a francia hatóságoknak több bajba került migránst is meg kellett menteniük a La Manche csatornán, akik kis csónakokkal útnak indultak Franciaországból a brit partok felé. A brit belügyminisztérium közlése szerint csütörtökön 853 illegális bevándorló érte el az Egyesült Királyságot, ami napi rekordnak számít.

A Der Spiegel című lap hírportálján azt írta, idén január és augusztus vége között meghaladta a 15 400-at a világ egyik legforgalmasabb csatornáján átkelő migránsok száma, tavaly egész évben 9500 illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok. Növekszik a migrációs nyomás Olaszország határain is, az Ocean Viking és a Sea-Eye 4 pénteken kért kikötési engedélyt az olasz hatóságoktól, a két civil mentőhajó fedélzetén összesen több mint ezer migráns tartózkodik. Málta csütörtökön megtagadta a hajók befogadását.

Kapcsolódó írásaink