Külföld

Menekül a felelősség elől Zaev

A Soros-hálózat civil szervezeteit is beveti az észak-macedón kormányfő, hogy megtarthassa a hatalmat

Jelentősen megváltozott az erőegyensúly Észak-Macedóniában, függetlenül attól, hogy a szociáldemokrata SDSM képes lesz-e megőrizni a hatalmat vagy sem – értékelte a nyugat-balkáni országban kialakult politikai helyzetet a Republika.

Menekül a felelősség elől Zaev
A hatalom elvesztése esetén vizsgálatok indulhatnak Zaev családjának korrupciós ügyei miatt
Fotó: AFP/Thomas Coex

A hírportál azzal kapcsolatban közölt elemzést, hogy múlt vasárnap, az önkormányzati választások második fordulóját követően Zoran Zaev kormányfő bejelentette lemondását. Pártja, az SDSM a vidéki városoknak még a negyedében sem tudott polgármesteri széket szerezni, a fővárost pedig elvesztette. A tavalyi választásokon kevéssel alulmaradt, jobbközép VMRO–DPMNE előre hozott választásokat követel. A baloldali kormányfő a választás utáni napokban láthatóan elkezdett visszatáncolni.

Már az első fordulóban látszott, hogy nem Zaevnek áll a zászló, ugyanis a kormányfő szülővárosát, Strumicát leszámítva minden jelentős városban a rendőrségi és igaz­ságügyi vegzálásnak kitett VMRO–DPMNE győzött. Az SDSM a 2017-ben megszerzett szavazatai felét elvesztette – mondta lapunknak Cvetin Csilimanov észak-macedón újságíró.

Szerinte Zaevet megdöbbentette az eredmény, megvesztegetéssel és fenyegetéssel igyekezett javítani a helyzetén, a szkopjei főpolgármesteri székre pályázó Danela Arsovskát azzal vádolta, hogy külföldi kém. Sőt, durva kézmozdulattal üzent az ellenzéki politikusnak egy nyilvános eseményen. Csilimanov szerint Zaev már csak azért is tarthat lemondása következményeitől, mert ha elveszti a hatalmat, alighanem megindulnak a vizsgálatok a családja korrupciós ügyei miatt.

A kormányfő nemcsak szövetségeseit, hanem a Soros-hálózat civil szervezeteit is megpróbálja felhasználni arra, hogy a hatalomban tartsák. Felidézte, Zaev korábban is fenyegetőzött azzal, hogy lemond, ez olyankor jut eszébe, amikor magára akarja vonni az amerikai és uniós diplomaták figyelmét, akik a hatalomra jutását segítették. Most azonban annyira meggyengült az SDSM, hogy az újságíró szerint Zaev trükkje valószínűleg nem fog működni.

Kapcsolódó írásaink