Külföld

Le Pen: Vissza kell vennünk Brüsszeltől Európát!

Már nem kilépni akar Marine Le Pen az Európai Unióból, hanem belülről változtatná meg a szövetséget. A francia elnökválasztás egyik esélyese egy budapesti panelbeszélgetésen vett részt Trócsányi László fideszes EP-képviselővel.

Le Pen: Vissza kell vennünk Brüsszeltől Európát!
Marine Le Pen, Rákóczi Péter és Trócsányi László a Europe Uncensored panelbeszélgetésen
Fotó: Twitter/Marine Le Pen

Az európai nemzetek szuverenitásáról, az unió elhibázott válságkezeléséről és a migráció veszélyeiről is véleményt cserélt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke, valamint Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője, korábbi igazságügyi miniszter a Polgári Magyarországért Alapítvány pénteken sugárzott eseményén. A francia nyelvű panelbeszélgetést – amelyet Rákóczi Péter újságíró moderált – a múlt héten vették fel, amikor a francia jobbközép párt államfőjelöltje Budapestre látogatott, és Orbán Viktor kormányfő is fogadta.

Marine Le Pen szerint az Európai Unió lépésről-lépésre nemzetek feletti szervezetté vált, előbb a népek bevonása nélkül, majd egyenesen a népekkel szemben. „A mostani EU ideje lejárt, át kell adnia a helyét a nemzetek európai szövetségének” – közölte. „Vissza kell vennünk Brüsszeltől Európát” – fogalmazott.

„A mostani unió jelentősen eltér attól, amit az európai integráció kezdetekor elképzeltünk” – fogalmazott Trócsányi László, hozzátéve: a közvélemény csalódott, a 2004-es bővítés óta az unió nem ért el jelentős eredményt, viszont egymást követték a válságok.

„Az unió elkésett” – közölte.

Le Pen nemmel felelt arra a kérdésre, hogy pártja még mindig Franciaországnak az unióból és az eurózónából való kilépését szorgalmazza. Felidézte, sokáig azt gondolták, nincs más lehetőség, de mára megértették, hogy kellő politikai akarattal belülről is meg lehet változtatni az uniót. Ehhez a szuverén nemzetek szabadon választott együttműködésére van szükség, hiszen sok területen anélkül is lehetséges együttműködni, hogy feladnák a szabadságukat. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy zsarolással kényszerítsenek rá országokra központi döntéseket. Megjegyezte, Nagy-Britannia is éppen ezért lépett ki. 

Trócsányi László fideszes EP-képviselő beszélget Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével
Trócsányi László fideszes EP-képviselő beszélget Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével
Fotó: Polgári Magyarországért Alapít

A beszélgetésen szóba került az is, hogy az Európai Parlament nemrég egy állásfoglalásában illegitimnek minősítette a lengyel alkotmánybíróságot, amiért a varsói testület a nemzeti jog elsőbbsége mellett foglalt állást. Le Pen emlékeztetett, hogy pártja és EP-frakciója, az Identitás és Demokrácia képviselői többször is megvédték Magyarországot és Lengyelországot a hasonló vitákban. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nemzetek alkotmánya felett egy technokrata szervezet álljon.

Trócsányi a hatalmi ágak elválasztására utalva elfogadhatatlannak nevezte, hogy állásfoglalásával az EP befolyásolni akarta a lengyel igazságszolgáltatást. „Ez egy demokráciában elképzelhetetlen, ezt vissza kell utasítani” – nyomatékosította.

Objektum doboz

Le Pen közölte, elnökké választása esetén népszavazást fog kiírni a bevándorlásról. Felhívta a figyelmet, hogy ezt a hatáskört nem szabad az unióra bízni, Brüsszel ugyanis ösztönzi a migrációt, egy projektnek tekinti, ezért is gyakorol nyomást Magyarországra és Lengyelországra. Kitért arra is, hogy a demográfiai problémákra a helyes válasz nem a bevándorlás, hanem a születésszámok növelése.

„Olyan mértékű az afrikai migrációs nyomás, hogy ha nem teremtjük meg az országaink bevándorlástól való védelmének feltételeit, akkor ez a bevándorlás elsodor minket” – nyomatékosította. 

Trócsányi László kifejtette, hogy az afrikai országoknak helyben kell segíteni, ahogy hazánk is teszi a Hungary Helps Programmal. Mint mondta, Magyarországnak kötelessége megvédenie a határait, azért is épített kerítést. Megjegyezte, hogy ezért hazánk számos támadást kapott, miközben Litvánia esetében például nem kifogásolja Brüsszel a kerítésépítést.

A jövő tavaszi francia elnökválasztással kapcsolatban Marine Le Pen úgy fogalmazott, nem csak azért kell nyernie, mert Franciaországot meg kell menteni, hanem mert Európát is meg kell menteni és ebben országának jelentős a szerepe. A magyarországi parlamenti választásokon Trócsányi szerint „hatalmas a tét”, mert ha nem a Fidesz nyer, akkor olyan kormány jön, amely korlát nélkül minden elfogad, amit Brüsszel diktál. „ magyarok érdekeinek védelmére csak az Orbán-kormány lesz képes” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink