Külföld

Migrációs Szemle: Törékeny államok a koronavírus árnyékában

A Fund for Peace (FFP) gondozásában tizenhetedik alkalommal jelent meg a világ 179 országát működőképessége alapján rangsoroló lista, a Fragile States Index.

A FSI olyan társadalmi, gazdasági, politikai, valamint katonai indikátorok alapján vizsgálja az országokat, amelyek egy esetleges konfliktus kialakulásához vezethetnek - olvasható a Migrációkutató Intézet elemzésében.

A jelentés fő megállapítása, hogy a COVID-19 járvány jelentősen hozzájárult a nemzetközi rendszer destabilizálódásához, és tovább mélyítette a törékeny államok már meglevő politikai, gazdasági és társadalmi válságait.

Jelen írásban a fragile state, azaz a törékeny állam OECD által elfogadott definícióját tekintjük irányadónak, mely szerint: „törékeny állam az, amely nem rendelkezik az ahhoz szükséges politikai akarattal vagy képességgel, hogy biztosítsa a szegénység csökkentéséhez, a fejlődéshez, valamint a népesség biztonságának és emberi jogainak megőrzéséhez szükséges alapvető funkciókat”.

A legtörékenyebb államok a lista szerint
A legtörékenyebb államok a lista szerint
Fotó: FFP adatok alapján Migrációkutató Intézet

További részleteket IDE KATTINTVA tekinthetnek meg.

Kapcsolódó írásaink

Jövőnk megóvása a választás igazi tétje

Ā„Mindannyiunk retinájába beégett a Keleti pályaudvarnál letáborozó migránstömegek képe. Ezt nem szabad még egyszer engednünk” – figyelmeztetett a kereszténydemokrata politikus