Külföld

Marine Le Pen: Mindig támogattuk Magyarországot

Politikai szélkakasnak tartja Macront a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, aki szerint hiteltelenek az államfő ígéretei a migráció megfékezésére

Elutasítja a szupranacionális uniót és támogatja a szuverenista erők összefogását Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és államfőjelöltje, akit kedden először fogadott Orbán Viktor kormányfő. A politikus a tömeges bevándorlás veszélyeiről is beszélt a lapunknak adott interjúban.

Marine Le Pen: Mindig támogattuk Magyarországot
Nagy formátumú európai vezetőnek nevezte Orbán Viktort Marine Le Pen
Fotó: MH/Purger Tamás

– Jól sikerült a budapesti látogatása?

– Orbán Viktor hihetetlenül kedvesen, szívélyesen, nagy tisztelettel fogadott. Talán ez annak is köszönhető, hogy mi voltunk az egyedüliek, akik mindig támogattuk Magyarországot, amikor az Európai Bizottság támadást indított ellene. Meggyőződésem, hogy Orbán Viktor nagy formátumú európai vezető, akiben megvan a megfelelő bátorság is ahhoz, hogy ellássa ezt a feladatot. Nagyon fontos éppen ezért megfelelő szövetséget kialakítani.

– Milyen konkrétumokat lehet már elmondani ezzel a szövetséggel kapcsolatban?

– Arra a chartára, amit júniusban tizenhat európai párt – köztük a Nemzeti Tömörülés és a Fidesz is – aláírt, később egy új európai parlamenti frakció épülhet. A közös nyilatkozatunk alapja pedig a nemzeti szuverenitás, a szabadság védelme. Visszautasítjuk, hogy az Európai Unió szupranacionális hatalommá váljon, amely veszélybe sodorja az országokat, például a migráció vagy a szabályozatlan globalizáció támogatásával.

– Franciaországban a jövő tavasszal elnökválasztást tartanak. Számít arra, hogy Emmanuel Macron elnök bevándorlásellenes fordulatot vesz a kampány hevében, és szigorításokat jelent be?

– Macron elnök úr egy kicsit olyan, mint a szélkakas. Most a szelek éppen a migráció ellenében fújnak, ő is ehhez alkalmazkodik. De egészen más dolog beszélni valamiről, és meg is tenni. Macron négy és fél évig nem tett semmit a migráció kordában tartására, sőt súlyosbította is a helyzetet a családegyesítés kiterjesztéséről szóló törvénnyel például.
Sem én, sem a franciák nem bízunk abban, hogy tényleg kezelni akarja a helyzetet. Ő valójában bevándorláspárti.

– Az újabb és újabb migrációs hullámok mellett nagy gondot jelent a törvényen kívülre került külvárosok helyzete, ahol rendkívül rossz a közbiztonság, a baloldal pedig hajlamos ezt leválasztani a migrációról, mondván, hogy a többedik generációs bevándorlók franciák. Hogyan lehet kezelni ezt az összetett helyzetet?

– Ezeknek a zónáknak a léte közvetlenül összefügg a tömeges bevándorlással, teljesen vaknak vagy rossz szándékúnak kell lenni ahhoz, hogy ezt ne lássuk. A megoldásnak két alapvető módja van. Először is le kell állítani a szabályozatlan migrációt. Másodszor pedig véget kell vetni a túlzott lazaságnak az igazságszolgáltatásban, amely jelenleg nem védi meg a társadalmat.

– Ha megválasztják Franciaország elnökének, melyek lennének a legfontosabb szempontjai az európai politikai kérdésekben?

– Két téma van, amit azonnal előtérbe helyeznék. Az egyik a szuverenitás kérdése. Minden népnek joga van a szuverenitásához, az alkotmányához, amely elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben. Ne felejtsük el, hogy a legitimitást kizárólag a nép jelenti. A másik kérdés a migráció, hiszen minden nemzetnek joga van meghatározni a saját bevándorláspolitikáját. Nem szabad hagyni, hogy az unió a saját terveit ráerőszakolja a tagállamokra, a bevándorlás ugyanis visszafordíthatatlan folyamat.

Kapcsolódó írásaink

„Európa legyen újra európai”

ĀTömegek vannak, akik elutasítják, sőt gyűlölik Franciaországot, identitását és hagyományait – figyelmeztet Stéphane Ravier, a Nemzeti Tömörülés politikusa