Külföld

A kettős állampolgárság nemzeti ügy lett

Szlovák törvénymódosítás

A szlovák nemzetgyűlés kedden újra elhalasztotta a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás tárgyalását.

A háttérben egy kormánypártok közti vita áll arról, hogy az Eduard Heger miniszterelnök vezette OLANO szerint ha valakinek állandó lakhelye van egy külföldi országban, azonnal felvehetné annak állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elvesztené.

A magyarellenes kijelentéseiről ismert Ivan Korcok külügyminiszter pártja, a liberális SaS viszont minimum ötéves külföldi állandó lakhely esetén engedné a kettős állampolgárságot. A módosítás enyhítést jelentene a törvény jelenleg érvényes formájához képest, mivel ma egy más ország állampolgárságának felvétele automatikusan a szlovák állampolgárság elvesztésével jár. A törvény 2010-es hatályba lépése óta 3887-en, főleg csehországi szlovákok vesztették el állampolgárságukat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom