Külföld

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé

Első alkalommal került nő a pápai állam végrehajtó intézményeként ismert Vatikánváros Állam Kormányzósága vezetői tisztségébe Raffaella Petrini ferences szerzetesnővér főtitkári kinevezésével - közölte a Szentszék csütörtökön.

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé
Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé
Fotó: AFP

A Kormányzóság főtitkári tisztsége a legmagasabb pozíció, amelyet a pápai állam történetében eddig nő betöltött. A hivatal második legmagasabb tisztségéről van szó a Kormányzóság elnöke után.

Az ötvenkét éves Raffaella Petrini politológiából diplomázott, a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem gazdaság-szociológia tanára, 2005-től mostanáig a Népek Evangelizációja Kongregáció egyik felelőseként dolgozott a Vatikánban.

Az 1939-ben alapított, hivatalos nevén Vatikánváros Állam Kormányzósága, közismerten a Kormányzóság épülete a pápai állam területén található. Végrehajtó hatalmi szervnek számít, és sajátos, a Szentszéktől független hatáskörrel bír. Számos hivatalt irányít, többek között a pápai állam műszaki, gazdálkodási, személyzeti, egészségügyi, biztonsági és idegenforgalmi ügyeit. Hozzá tartozik a Vatikáni Múzeum és a Pápai Csendőrség is. A Kormányzóság vezető tisztségeit egyháziak töltik be, a középvezetők és az alkalmazottak általában világiak.

Az intézmény elnöke a spanyol Fernando Vérgez Alzaga érsek, korábbi főtitkár, akit Ferenc pápa szeptemberben léptetett elő.

Februárban a pápa először nevezett ki nőt a püspöki szinódus segédtitkárává Nathalie Becquart francia teológus nővér személyében.

Augusztusban Alessandra Smerilli közgazdász nővért nevezte ki az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma új altitkárává.

Közvetlen párbeszédet szorgalmazott az izraeliek és a palesztinok között Ferenc pápa

Közvetlen párbeszédet szorgalmazott az izraeliek és a palesztinok között Ferenc pápa, aki Jeruzsálem város egyetemes státuszát hangoztatta a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott találkozón - közölte a Szentszék csütörtökön.

Mahmúd Abbászt a szentszéki államtitkár Pietro Parolin és a vatikáni külügyminiszterként ismert Paul Richard Gallagher érsek is fogadta.

A közlemény szerint a találkozókon a felek állást foglaltak a testvériség és vallások közötti békés együttélés szükségessége mellett.

Szó volt az izraeli-palesztin békefolyamatról, amelyben az egyházfő az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen párbeszédet sürgette a nemzetközi közösség erőteljesebb elkötelezettségével. A felek egyetértettek, hogy a békét a fegyverek használata nélkül kell megteremteni, szembeszállva a szélsőségesség és a fundamentalizmus minden formájával.

A vatikáni beszámoló leszögezte, hogy Jeruzsálemet mindenkinek találkozási pontként, nem pedig konfliktusövezetként kell elismernie. A három nagy történelmi vallás számára szent városnak meg kell őriznie egyetemes identitását és értékét a számára biztosított rendkívüli státusz tiszteletben tartásával.

Mahmúd Abbász hatodik alkalommal találkozott Ferenc pápával.

Az egyházfővel tartott, ötven perces találkozó végén Ferenc pápa egy bronzból készült kisplasztikát ajándékozott a palesztin elnöknek, amely két kézfejet ábrázol, amint egymással kezet fognak.

Kapcsolódó írásaink