Külföld

Orbán Viktor: Öt sikertörténet találkozott Budapesten

Az elmúlt öt évben a visegrádi négyek (V4) és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, és reméljük, hogy az együttműködés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4 és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Várkert Bazárban.

Orbán Viktor: Öt sikertörténet találkozott Budapesten
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai államfő (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog a V4-Dél-Korea csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfő kiemelte: öt sikertörténet találkozott itt, Budapesten; a közép-európai gazdaságok is „szép éveket” tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásaik vannak, Dél-Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében. Elmondta: az elmúlt öt évben a visegrádi országok és Korea közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, a világgazdaság tavalyi, „fekete évében” is tovább növekedett, és először érte el a történelem során a 20 milliárd dollárt.

Kifejtette: Koreának 1600 milliárd dolláros GDP-je van, a V4-ek GDP-je pedig összesen 1100 milliárd dollárt tesz ki. „Ha egy ország lennénk, akkor a V4-ek is, éppúgy, mint Korea, tagjai lehetnének a G20-nak” - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szavai szerint ez jól mutatja, hogy Dél-Koreának, illetve a V4-eknek hasonló dimenzióból van rátekintése a világgazdaságra.

Kiemelte: a találkozó időzítését az magyarázza, hogy mindannyian úgy érezték, új világgazdasági korszak van alakulóban; óriási a verseny a világban a termelési kapacitások újraosztásáért, a pandémia miatt bezárt kapacitásokat ugyanis nem ugyanott nyitják újra, ahol korábban létrejöttek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő a V4-Dél-Korea csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Várkert Bazárban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő a V4-Dél-Korea csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nagy részük mozog, új helyet keres, és „mi, a V4 országai beneveztünk ebbe a versenybe, a világ beruházásainak minél nagyobb részét szeretnénk” a visegrádi négyek területére vonzani - jelentette ki. Hozzátette: Dél-Korea ismert arról, hogy az innováció egyik vezető állama, a V4-ek is szeretnék ezt a világgazdasági korszakváltást a maguk javára kihasználni.

Objektum doboz

Orbán Viktor közölte: a találkozón megkérték a koreai elnököt, hogy kövesse figyelemmel a V4-ek legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, a V4 gyorsvasút megépítését. Jelezte: egy 800 kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó, a négy fővárost kötnék össze gyorsvasúttal, és 12 órás menetidőt akarnak 5 órásra csökkenteni. Reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás felkelti a koreai ipar érdeklődését is.

Kitért arra is: azt remélik a mostani találkozótól, hogy Dél-Korea és a V4-ek között az együttműködés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni.

Objektum doboz

A magyar miniszterelnök kitüntetésnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy a V4-ek fogadhatták a koreai elnököt. Mint mondta, ez a magyarok számára különösképpen így van, mert „rokon népként tartjuk egymást számon”. Felidézte: 1892-ben vette föl a diplomáciai kapcsolatot Magyarország az akkori királysággal. Sajátos hangulatot adott a megbeszéléseknek az is, hogy egy olyan elnököt köszönthettek, aki maga is harcolt a szabadságért és a demokráciáért - fűzte hozzá.

Jelezte: a megbeszélésen globális kérdések is szóba kerültek, a klímapolitika, az afganisztáni helyzet és annak következményei is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai államfő (b2), valamint Orbán Viktor magyar (k), Andrej Babis cseh (b), Eduard Heger szlovák (j2) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a V4-Korea csúcstalálkozón Budapesten, a Várkert Bazárban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai államfő (b2), valamint Orbán Viktor magyar (k), Andrej Babis cseh (b), Eduard Heger szlovák (j2) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a V4-Korea csúcstalálkozón Budapesten, a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Dél-koreai elnök: Még szorosabbá teszik az együttműködést a V4-gyel

Az együttműködés a V4 és Dél-Korea között egyre erősödik, és az országok vezetői elkötelezettek, hogy még szorosabbá tegyék a kapcsolatokat - mondta a dél-koreai elnök csütörtökön Budapesten.

Mun Dzse In a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét.

Úgy vélte, sok a hasonlóság a visegrádi térség és Dél-Korea között, a hidegháború után a gyors demokratizálódás, gazdasági fejlődés volt jellemző mindkét helyen. Béke és harmónia határozza meg a kapcsolatokat a V4 és Dél-Korea között, a visegrádi csoport Dél-Korea számára fontos kereskedelmi partner, befektetési célpont, sok jelentős dél-koreai cég van itt jelen - mutatott rá.

A dél-koreai elnök a fontos együttműködési területek között említette a tudományt és technológiát, az energetikát és az infrastruktúrát, továbbá az ifjúsági kapcsolatokat. Ugyancsak jelentős nemzetközi kérdésnek nevezte a járvány elleni védekezést, a klímaválság elleni küzdelmet, valamint a Nyugat-Balkán támogatását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kiemelte: fontos a gazdasági együttműködés, különösen az innovatív technológiák területén. A mostani találkozón emellett a klímaválság és az energiaárak is lényeges téma volt - idézte fel.

Kitért arra, hogy az afgán helyzet kapcsán a migrációs nyomásról is beszéltek. A visegrádi országok álláspontja e kérdésben mára elterjedtté vált az Európai Unióban, miután a V4 korábbi figyelmeztetése helytállónak bizonyult - mondta.

Andrej Babis cseh kormányfő kiemelte: rendkívül aktív a magyar V4-elnökség, a mostani találkozó megszervezése is nagyon fontos lépés volt. Dél-Korea jelentős kereskedelmi partner a visegrádi csoport számára - közölte. Hangsúlyozta: a V4 azért küzd, hogy Európa versenyképessége növekedjen, szerepe a világgazdaságban jelentősebb legyen, és ebben fontos elem a kapcsolatok építése Dél-Koreával.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy a világ nagy egészségügyi, gazdasági és energetikai kihívásokkal szembesült az elmúlt időben, és ilyenkor különösen fontos a partnerség, az együttműködés, a barátság az országok között. Ugyanakkor az is lényeges, hogy ne csak regionális európai kapcsolatokat építsenek, hanem tágabb nemzetközi szinten is kialakítsanak együttműködéseket, ezért is hasznos a mai találkozó - értékelt. Hozzátette: sok a közös Dél-Koreában és V4-ben, az országok olyan közös értékeket vallanak, mint a demokrácia, a szabadpiac és a jogállamiság.

Kapcsolódó írásaink