Külföld

A fűtés leállására készíti fel az embereket a német katasztrófavédelem

Mit tegyenek a németek, ha nincs fűtés, erre az esetre ad tanácsot a német katasztrófavédelem a szolgálatnak a Twitterre feltöltött videójában.

A fűtés leállására készíti fel az embereket a német katasztrófavédelem
A fűtés leállása esetére ad tanácsokat a német katasztrófavédelem (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

A videóban egy idős nő kabátban, kesztyűben didereg a fűtetlen lakásban, majd megjelenik a felirat: mi tegyünk, ha már nem megy a fűtés?

Objektum doboz

A felvételen ezt követően a nő alufóliával ragasztja le az ablakot, majd virágcserépből és mécsesekből saját kezűleg készít fűtőtestet, amely mellett később egy fiatalabb pár is csatlakozik hozzá.

A videóban bemutatott jelenet hamarosan akár valósággá is válhat, miután Európában egyre komolyabb problémát jelent a gázhiány.

Ebből a szempontból az egyik legrosszabbul álló ország Németország, nem is csoda, hogy ehhez hasonló videókkal és felhívásokkal kell tájékoztatniuk a lakosságot, mivel reális esély van rá, hogy ilyen állapotok fognak uralkodni télen.

Hazánkban nem kell félni a gázhiánytól

Ezzel szemben Magyarország gázellátása biztosított, miután szeptember 27-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírta az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést, amely tizenöt évre garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is - mondta a miniszter.

A Magyarország számára kedvező szerződésnek is köszönhető, hogy megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy miközben az energiaárak Európa-szerte elszabadultak, és számos uniós tagállamra jellemző a gázhiány, Magyarországon a rezsicsökkentés miatt nem fognak emelkedni a lakosság számára az árak, a földgázellátás biztonságát szavatolja a gáztározók töltöttségi szintje, és a frissen megkötött szerződés is.

A nemzeti kormány rezsipolitikája olyan gazdaságpolitikai vívmánynak számít, amelyet annak idején támadtak, de mára az élet visszaigazolta a jogosságát - emlékeztet az Origo.

Már 2020-ban is a magyar fogyasztók fizették Európa legalacsonyabb rezsiköltségeit, míg korábban ennek pont az ellenkezője volt az igaz. A rezsicsökkentésről szóló rendelet 2013 januárjában lépett hatályba, majd három lépésben 25 százalékkal mérséklődött a lakossági áram, gáz és távfűtés ára. Eközben Európában elszabadultak a gázárak, de Magyarországot a kormány politikája miatt ezek a problémák nem érintik.

Kapcsolódó írásaink