Külföld

Orbán Viktor nagyon fontos tárgyaláson vett részt

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán videokonferencia keretében tárgyalást folytatott Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról - tájékoztatta a nyilvánosságot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor nagyon fontos tárgyaláson vett részt
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke videokonferencián vesz részt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével (b) és Matteo Salvinivel, az olasz kormánypárti Liga vezetőjével Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 3-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egy új európai politikai csoport létrehozásáról egyeztetett szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a videókonferencián sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban, tizenhat párt által kiadott deklarációt, amely nagy érdeklődést váltott ki szerte a kontinensen, és amelyhez számos politikai szervezet, párt jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt hónapokban.

Beszéltek arról is, hogy a Liga és a PiS európai pártcsaládjai, az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már ezen a héten folytatják tárgyalásaikat a jövőbeli együttműködés konkrét formáiról.

„A Fidesz csatlakozott ehhez a fölhíváshoz, ahogyan a deklaráció mondja: azt akarjuk, hogy ez a közös dokumentum legyen kulturális és politikai munkánk alapja. Így kívánunk részt venni az Európai Unió jövőjéről szóló vitában” – fogalmazott Orbán Viktor júliusban a közös nyilatkozattal kapcsolatban egy Facebook-videóban.

Mint mondta, a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről. Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök arra figyelmeztetett, hogy az unióban olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő. A deklarációhoz a Fidesz, a PiS és a Liga mellett csatlakozott mások mellett a francia Nemzeti Tömörülés, a spanyol VOX, az Olasz Testvérek, a Flamand Érdek, az Osztrák Szabadságpárt és a Finnek Pártja is.

Orbán Viktor egyébként áprilisban személyesen is egyeztetett Budapesten Morawieckivel és Salvinivel, akikkel meghirdették az „európai reneszánszt”. A magyar kormányfő felhívta a figyelmet, hogy „sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony politikai képviselet nélkül maradt Európában,” miután az Európai Néppárt elkötelezte magát a baloldal mellett. „A kereszténydemokratáknak Európában ma nincs megfelelő képviselete, és mi azért fogunk dolgozni, hogy ezeknek az embereknek legyen hangja, legyen képviselete, és legyen súlya az európai politikában” – szögezte le.

Kapcsolódó írásaink