Külföld

Orbán: Magasabb szintre emelkedhetnek a magyar-dél-koreai kapcsolatok

Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök magyarországi látogatása magasabb szintre emeli a két ország közötti kapcsolatot.

Orbán: Magasabb szintre emelkedhetnek a magyar-dél-koreai kapcsolatok
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnököt (középen, j-b) a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfő szerdán hivatalában fogadta Mun Dzse In dél-koreai elnököt, aki kedden érkezett hivatalos látogatásra Magyarországra.

Orbán Viktor a találkozón örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea kitüntetett partnert lát Magyarországban. Úgy fogalmazott: csodálattal tölt el bennünket az, ahogy Dél-Korea ötvenmillió ember erejével a világ egyik vezető technológiai hatalmává vált. Hangsúlyozta: csak a legjobbat mondhatja el a Magyarországon lévő koreai cégekről, fantasztikus beruházásaik vannak itt. „Nagyon becsületes emberek”, minden megállapodást betartanak, a határidők teljesülnek, nagyon szeretünk velük együttműködni - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnököt a Karmelita kolostorban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnököt a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök közölte: bízik abban, hogy a látogatás magasabb szintre emeli ezt a kapcsolatot.

A dél-koreai elnök rövid nyilatkozatában köszönetet mondott a Hableány sétahajó balesetével kapcsolatos magyar hozzáállásért, jelezve, hogy a magyar miniszterelnök minden szükséges erőforrást biztosított az eltűntek felkutatására. Azt is kifejtette: a két országnak sok területen vannak közös vonásai, és olyan innovatív területeken is együttműködik, mint az elektromos autók gyártása.

Koreai egyetemi kampusz létesülhet Budapesten

A kormányfő a „V4-Korea Üzleti Fórum” megnyitóján kiemelte: a Magyarország és Dél-Korea közötti - egyébként szívélyes, jó és baráti kapcsolatokat - egy szinttel feljebb emelik, stratégiai szintre, és a gazdaságon túl kiterjesztik a tudományra, a kutatásra és az oktatásra is. Kifejtette: a magyarok számára Dél-Korea egy rejtélyes ország, mert nehéz megérteni, hogy egy ország, amely 50 éve még a legszegényebbek közé tartozott, ma a világ 12. legnagyobb GDP-jét tudja előállítani. „Amikor a kommunizmust sikerült összedönteni, 1990-ben mi is azt reméltük, hogy egy ilyen pályát találunk magunknak”, de eltelt 30 év, és nem biztos, hogy megtaláltuk ezt a pályát - fogalmazott. Hozzátette: de az a teljesítmény, amelyet Korea nyújtott az elmúlt évtizedekben, lenyűgöző.

Felidézte: 2010-ben Magyarország lényegében csődben volt, és amikor megnyerték a választást, az első kérése az volt a stratégiai tanácsadók felé, hogy nézzenek meg néhány sikertörténetet, hogy milyen ösvényen induljanak el. Azt kérték, nézzék meg Szingapúrt, Dél-Koreát, Csehországot és Lengyelországot.

Emlékeztetett: Dél-Koreával kapcsolatban azt jegyezték fel, hogy a hagyományt és a technológiát kell kombinálni, „a család az nem egyszerűen fontos, hanem a család az minden”, és amíg nincsenek erős családjaink, addig nem lesz erős gazdaságunk sem. Olyan munkaalapú gazdaságot kell létrehozni, amelyben folyamatosan tanulnak az emberek, erős nemzeti öntudat kell, amely önbizalomban fejeződik ki, használni kell a regionális logisztikai adottságokat, rendelkezni kell egy vízióval, valamint hosszú távra kell tervezni - sorolta. Hozzáfűzte: ezek voltak 2010-ben azok a dolgok, amelyeket a koreai sikerből megpróbáltak megérteni.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a V4-Korea üzleti fórumon
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a V4-Korea üzleti fórumon
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő kitért rá: most egy új világrend alakul ki politikai, gazdasági és technológiai értelemben is. A világgazdasági változásoknak a tempóját keletről diktálják, a forradalmi megújuláson áteső iparágakban a legnagyobb beruházások keletről érkeznek, és hogy mi a versenyképes a modern globális világgazdaságban, azt egyre inkább az ázsiai országok és nagyvállalatok jelölik ki - magyarázta.

Elmondta: van egy olyan nemzetközi mutató, ahol mindkét ország a legjobb tízben van, igaz, Dél-Korea a harmadik helyen, Magyarország pedig a tizediken. Ez a gazdasági komplexitási skála, amely arról szól, hogy egy ország GDP-je hány forrásból, hányfajta iparágból adódik össze. Ez jól mutatja, hogy nagyon széles lehetőségeket kínál a V4-ek gazdasága - mutatott rá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai elnök (b) és Orbán Viktor kormányfő a V4-Korea üzleti fórumon
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai elnök (b) és Orbán Viktor kormányfő a V4-Korea üzleti fórumon
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a magyar-koreai gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: a kereskedelmi forgalom az elmúlt 10 évben a tízszeresére növekedett, a világjárvány alatt is rekordot döntött, és az idén a tavalyit is meg fogja haladni a kereskedelmi volumen.

Azt mondta: Magyarországon a dél-koreaiak adják a negyedik legnagyobb beruházói közösséget, és Dél-Koreához köthető az a korábban ismeretlen jelenség, hogy 2019-ben nem egy nyugati országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben ugyanis Dél-Korea volt a legnagyobb befektető. Jelenleg 4 milliárd dollárnyi dél-koreai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, és további 16 koreai beruházás megindításáról zajlanak tárgyalások - tette hozzá.

A miniszterelnök az európai helyzettel kapcsolatban kifejtette: „Európa ma vajúdik”, elvesztette az elmúlt években a versenyképességét, „elvesztettük ezt a gazdaságban, elvesztettük a hatékonyságban, demográfiai gondok is gyötörnek bennünket, és biztonsági problémákkal is meg kell küzdenünk”.

Úgy látja, egész Európát egyetlen kérdés foglalkoztatja: hogyan tudja az EU visszanyerni azt a versenyképességét, amellyel még a 2008-as pénzügyi válság előtt rendelkezett. Olyan gazdaságpolitikával nem tudjuk visszanyerni a versenyképességet, amely a középpontba nem a hatékonyság növelését állítja - vélekedett. Kiemelte: Magyarország ezért támogatja a digitalizációt, a zöld gazdaságot, az adócsökkentést, a még nyitottabb kereskedelempolitikát, de nem támogatja a protekcionista elképzeléseket, az adóemeléseket, „és nem tudjuk támogatni a szocialisztikus elképzeléseket sem”.

Orbán Viktor szerint az európai versenyképesség visszanyerésére való törekvésben „Korea a barátunk, Korea a segítségünkre lesz”. Minél szélesebb és mélyebb együttműködés lesz Dél-Korea és az Európai Unió, Dél-Korea és a visegrádi négyek (V4), illetve Dél-Korea és Magyarország között, annál hamarabb nyeri vissza az egész európai kontinens versenyképességét a világgazdaságban - jelentette ki a kormányfő.

Objektum doboz

Dél-koreai elnök: A koreai cégek a V4 gazdaságának motorjává váltak

A dél-koreai vállalatok rendkívül aktívvá váltak a visegrádi országokban (V4), a V4 gazdaságának motorjává váltak - jelentette ki a dél-koreai elnök szerdán Budapesten.

Mun Dzse In a „V4-Korea Üzleti Fórumon” hangsúlyozta: Dél-Korea és Magyarország megerősítette az egymás iránti bizalmat, a két ország sok mindenben tud együttműködni, ami segíthet a világjárványt követő gyorsabb újjáépítésben is.

Kiemelte: tavaly a járvány ellenére is erősödött a kétoldalú kereskedelem, és idén is jelentős növekedés várható. Az együttműködés a V4-ekkel pedig azért fontos, mert hídszerepet töltenek be Európa felé, ezért Dél-Korea szeretne továbbiakban is szorosan együttműködni a térség országaival - tette hozzá.

Szijjártó Péter: Zökkenőmentes ügyintézés várja a dél-koreai vállalatokat Magyarországon

A dél-koreai kereskedelem- és beruházásfejlesztési ügynökség, valamint a magyar beruházás-ösztönzési ügynökség megállapodása alapján teljesen zökkenőmentes ügyintézés várja a dél-koreai vállalatokat a magyarországi beruházások és a kereskedelem során - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok és a Koreai Köztársaság üzleti fórumán szerdán Budapesten.

 Szijjártó Péter elmondta: Magyarország meghozta az akadálymentes kereskedelem és a vonzó beruházási környezet kialakításához szükséges intézkedéseket. A magyar Eximbank 1,4 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott az együttműködések támogatására, a beruházások ösztönzésével foglalkozó kormányzati ügynökség pedig a törvények adta lehetőségek között minden koreai vállalat számára biztosítja a legmagasabb készpénz-támogatást és a fejlesztési adókedvezményt. Az ezekből összeálló támogatás a beruházási érték felét is elérheti - közölte. A miniszter kiemelte: a dél-koreai vállalatok rendkívül magas szintű technológiai megoldásokat hoznak Magyarországra, amellyel hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Annak érdekében, hogy ezt a jövőben is megtehessék, a korábban bevezetett duális szakképzésen kívül már a vállalatok rendelkezésére áll a kormány által biztosított képzési támogatás is, így a cégek maguk képezhetik az alkalmazott technológia kezelésére alkalmas magyar munkaerőt - tette hozzá.

Objektum doboz

Szijjártó Péter jelezte azt is, hogy a kormány a kiemelt beruházások programján keresztül rendkívüli módon lerövidítette a beruházásokhoz szükséges bürokratikus határidőket.

A miniszter kitért arra is, hogy a koreai légitársasággal kötött megállapodásnak megfelelően már hetente kétszer járnak a cargo járatok, amelyek lehetővé teszik a gyors kereskedelmet a két ország között.

A fórum margóján Szijjártó Péter és dél-koreai kollégája, Chung Eui-Yong külügyminiszter aláírta a két ország Diplomáciai Akadémiájának együttműködési megállapodását.

Áder: Dél-Korea az egyik legfontosabb befektető Magyarországon

Komoly perspektívát lát Magyarország és Dél-Korea kétoldalú kapcsolataiban Áder János államfő, aki szerdán hivatalában fogadta Mun Dzse Int, a Koreai Köztársaság elnökét.

Az államfő a találkozót követően a dél-koreai partnerével közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Dél-Korea az egyik legfontosabb befektető Magyarországon, eddig több mint 5 milliárd dolláros befektetésével. E tekintetben 2019-ben még Németországot is megelőzte.

Áder János szólt arról is, hogy a koreai elnökkel kedden, a Glasgow-i klímacsúcson is találkozott, a két ország klímacéljai pedig több ponton egyeznek: mindkét állam célja, hogy 2050-ig karbonsemlegessé váljon, ahogy abban is egyetértenek, hogy ez az atomenergia használata nélkül nem lehetséges.

Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Mun Dzse In dél-koreai államfőt a Sándor-palota előtt
Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Mun Dzse In dél-koreai államfőt a Sándor-palota előtt
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az államfő említést tett arról a gazdasági növekedésről, amelyet Dél-Korea az elmúlt hat-hét évtizedben magáénak tudhatott.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a klímasemlegesség elérése további erőfeszítéseket és fejlesztéseket igényel, amely további lehetőséget ad a két ország együttműködésére tudományos, technológiai és gazdasági téren egyaránt.

Mun Dzse In, aki húsz év után az első dél-koreai elnök, aki Magyarországra látogat, megerősítette a szándékot, hogy a két ország kapcsolatát a stratégiai partnerség szintjére emeljék.

Emlékeztetett, hogy a két ország árucsereforgalma tavaly a járvány ellenére döntött rekordot. Rámutatott: mivel Dél-Korea az innovatív területekre fektet be Magyarországon, például az elektromos autók vagy az akkumulátorok terén, a kapcsolatok tovább bővíthetők.

Áder János köztársasági elnök (j2) fogadja Mun Dzse In dél-koreai államfőt (j) a Sándor-palota teraszán
Áder János köztársasági elnök (j2) fogadja Mun Dzse In dél-koreai államfőt (j) a Sándor-palota teraszán
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Köszönetet mondott azért is, hogy a Hableány hajókatasztrófa után Magyarország minden segítséget megadott az áldozatok felkutatásához és egy méltó emlékhelyet is kialakított.

Elismerően szólt arról, hogy Magyarország a térségből elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot országával, és arról is, hogy csütörtökön Dél-Koreával egészülhet ki a visegrádi országok tanácskozása.

Mun Dzse In dél-koreai államfő (b2) és felesége, Kim Dzsong Szuk (b), valamint Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (j) a Királyi Lovardában rendezett díszvacsorán
Mun Dzse In dél-koreai államfő (b2) és felesége, Kim Dzsong Szuk (b), valamint Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (j) a Királyi Lovardában rendezett díszvacsorán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szólt a két Korea közötti párbeszéd fontosságáról is, és köszöntet mondott Magyarország támogatásáért ezen a téren.

Kapcsolódó írásaink