Külföld

Nem lesz RMDSZ alkotta kisebbségi kormány

Román koalíciós tárgyalások

Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány jóváhagyásához.

A PNL, amely újra megpróbálkozhat egy többségi koalíció létrehozásával, kizárja, hogy a nacionalista, Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon, de rugalmasabb lesz a másik két párttal, a kormányválságot előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), illetve a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatandó tárgyalásokon.

Az AUR egyik képviselője, Dan Tanasa a koalíciós tárgyalásokkal egyidejűleg panaszt tett a hatóságoknál amiatt, hogy Marosvásárhely polgármesteri hivatala elkezdte kétnyelvűekre cserélni a város utcanévtábláit. Soós Zoltán, a város élére egy éve választott független polgármester a normalitás jelének tekintette, hogy egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján nekiláttak az utcanévtáblák lecserélésének.

Kapcsolódó írásaink