Külföld

Meghiúsult terrortámadás Párizsban

Iszlamista támadt a rendőrökre a metrón

Késsel támadt a biztonsági személyzetre a párizsi Saint-Lazare nevű metrómegállóban egy iszlamista keddre virradó éjszaka.

A férfit a biztonságiak arra kérték, hogy vegyen fel maszkot az állomáson az érvényben lévő korlátozások értelmében, mire ő kést rántott, amellyel megsebesítette az egyik biztonsági őrt, és azt kiabálta: „Allah akbar, Franciaország az Iszlám Államé!” A másik biztonsági őr eközben a szolgálati fegyverével kétszer mellbe lőtte a támadót. A férfi bezuhant a sínek közé, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A hírek szerint a férfinál megtalálták a személyazonosító iratait, de a rendőrség még vizsgálja a kilétét. A párizsi ügyészség gyilkossági kísérlet miatt, valamint terrorizmus gyanújával kezdett nyomozásba az ügyben. A francia sajtó értesülése szerint a férfi már korábban is ismert volt a rendőrség számára, mivel a mostani alkalmat megelőzően is követett már el erőszakos bűncselekményeket, viszont a titkosszolgálat nem tartotta számon mint nemzetbiztonsági kockázatot.

A súlyosan romló közbiztonsági helyzet ellenére nemrég Jean-Luc Mélenchon, a legnagyobb radikális baloldali francia párt, az Engedetlen Franciaország vezetője Twitter-bejegyzésében a francia rendőrség BAC nevű speciális egységének feloszlatását követelte, ugyanakkor mára szinte ez az egyetlen rendőri osztag, amely a francia no-go zónákban tevékenykedik, és képes eredményeket is felmutatni az ottani bűnözőkkel szemben.

Kapcsolódó írásaink