Külföld

Fokozatosan növekszik egy fegyveres konfliktus veszélye Boszniában

Kiújuló feszültség a Balkánon

A fegyveres konfliktus visszatértének nagyon valós veszélyére figyelmeztetett Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője az ENSZ-hez írt levelében, számolt be a The Guardian brit napilap.

Schmidt szerint ha a boszniai szerbek végrehajtják fenyegetésüket, és a boszniai hadseregtől független, saját fegyveres erőket hoznak létre, az veszélyeztetheti az 1995-ben aláírt daytoni egyezményt, és kiújulhat a fegyveres konfliktus veszélye is. Az ENSZ főképviselője az ilyen eshetőségre azt javasolta, emeljék meg a ma 700 főt számláló EUFOR-békefenntartók számát, hogy elejét vegyék egy újabb balkáni háborúnak.

Az ENSZ és a kis létszámú szarajevói NATO-csapatok mandátumának meghosszabbítására az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban készül, de ezt Oroszország megvétózza, amennyiben a dokumentumban említés esik a főképviselő szerepéről, amelyet az orosz kormány nem ismer el a daytoni békeszerződés hivatalos ellenőrző szerveként. Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség szerb tagja októberben kijelentette, a boszniai Szerb Köztársaság akár fegyveres konfliktusra is készen áll, és ha erre kerülne sor, akkor vannak külföldi barátai, akinek a segítségére számíthat.

Kapcsolódó írásaink