Külföld

Év elején döntenek Laschet utódjáról

A német CDU történetében először a párt négyszázezer tagja is beleszólhat abba, ki legyen a kereszténydemokraták következő elnöke, de a végső szó a delegáltaké marad

Élesedik a hatalmi harc a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU), Friedrich Merz maga mellé állítaná Jens Spahnt, megakadályozva, hogy az egészségügyi miniszter induljon a pártelnökségért. A CDU új vezetőjéről szóló döntésbe a párttagokat is bevonják.

Év elején döntenek Laschet utódjáról
Armin Laschet utódjáról folyik a vita az ellenzékbe készülő pártoknál
Fotó: AFP/Markus Schreiber

Hannoverben tartja jövő év elején következő tisztújító kongresszusát a CDU. A dpa hírügynökség értesülése szerint az eseményre január 21-én és 22-én kerül sor, és a kongresszuson választják majd meg a CDU következő elnökét is. A pártvezetés határozott emellett arról, hogy a CDU történetében először a párt négyszázezer tagját is bevonják az Armin Laschet utódjának személyéről szóló döntésbe. A jelenlegi szabályok alapján az utolsó szót a kongresszus delegáltjai mondják ki.

Hétvégi berlini konferenciájukon a CDU választókerületi szervezeteinek vezetői szintén támogatták, hogy a párt tagjai is beleszólhassanak abba, ki legyen a CDU következő elnöke. Egyelőre hivatalosan egy politikus sem jelentkezett be a posztra, a német sajtó ugyanakkor valószínűsíti, hogy újraindul az elnökségért Fried­rich Merz, aki a Welt am Sonntagnak nyilatkozva helyesnek és szükségesnek nevezte a tagok bevonását a folyamatba. A pártelnökségre feltehetően szintén pályázó Norbert Röttgen a lapnak azt mondta, a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a párttagok aktív részesei kívánnak lenni az új kezdetnek a CDU-n belül.

A Bild című lap értesülése szerint Merz célja, hogy megakadályozza Jens Spahn egészségügyi miniszter indulását a pártelnöki székért. Merz egy csapatot hozna létre, amelyben egyesítené a CDU konzervatív és liberálisabb politikusait Röttgennel szemben.

A külügyi bizottságot vezető Röttgen a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva azt mondta, a CDU-nak szüksége van konzervatív ötletekre, konzervatív politikára és konzervatív politikusokra, de mindezzel csupán a tagok egy része ért egyet, ezért a pártnak egy olyan vezetőre van szüksége, aki a politikai skála közepén áll. Röttgen elmondta, hogy a „modern közép” képviselőjének tartja magát.

Tartja előnyét a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választást megnyerő Német Szo­ciáldemokrata Párt (SPD) a többi politikai erővel szemben. A Bildben kedden megjelent felmérés szerint az SPD támogatottsága 27 százalékos. Az Insa közvélemény-kutató vizsgálata alapján jelenleg a németek 20 százaléka szavazna a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetségre, a Zöldek népszerűsége 16 százalékon áll, a liberális FDP támogatottsága 13,5 százalék, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párté pedig 11,5 százalék.