Külföld

Az utolsó afgán menekült is elhagyta a ramsteini bázist

Rejtélyes tálib vezető bukkant fel

Montana republikánus párti kormányzója, Greg Gianforte az afgánok tagállamába történő áttelepítésének leállítását követelte, miután egyikük ellen vádat emeltek nemi erőszak miatt.

Joe Biden amerikai elnöknek címzett levelében Gianforte hangsúlyozta, hogy miközben szívesen fogadja a radikális iszlamista tálibok elől menekülő afgánokat Montanában, komoly fenntartásai vannak az átvilágítási eljárást illetően. Kormányzóként a montanaiak biztonságát és jólétét kell szem előtt tartanom – szögezte le a politikus. Csaknem két hónap után befejeződött szombaton az afgán menekültek átszállítása az Egyesült Államokba a németországi Ramsteinben található amerikai légi támaszpontról – közölte az amerikai légierő.

A támaszpont érintésével csaknem 35 ezer afgán menekültet szállították át az Egyesült Államokba a tálibok augusztus közepén történt hatalomátvétele után. Először jelent meg a nyilvánosság előtt 2016-os megválasztása óta az afganisztáni tálibok rejtélyes legfőbb vezetője, Hibatulla Ahundzada molla, aki a tálib kormány közlése szerint a hét végén részt vett a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és „tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt”.

Kapcsolódó írásaink