Külföld

Újra versenybe szállhat Merz a CDU-elnökségért

Elégedetlenek a párttagok

Nagyobb beleszólást akarnak a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjai a pártelnök megválasztásába. A CDU 325 kerületi szervezetének vezetője szombaton konferencián tárgyal a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson elért gyenge eredmény következményeiről, valamint az esetleges személycserékről.

A dpa hírügynökség információi szerint a pártban egyre szélesebb kör sürgeti, hogy ne egy kongresszus delegáltjai, hanem a tagok dönthessenek az elnök személyéről. A Die Welt emellett úgy értesült, hogy több mint egy tucat kerületi szervezet közös nyilatkozatban állt ki amellett, hogy a jövőbeli kancellárjelöltek személyéről is a párttagok dönthessenek. Az ARD köztelevízió megbízásából készített friss felmérés szerint a németek 23 százaléka a korábbi pártelnökjelöltet, Friedrich Merzet látná szívesen a CDU élén.

A válaszadók 19 százaléka a párt elnökségi tagját, Norbert Röttgent választaná. Nem indul újra a Bundestag-választást megnyerő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéért a decemberi pártkongresszuson Norbert Walter-Borjans. A politikus a Rheinische Postnak azt mondta, a fiatalabb generációnak szeretne lehetőséget adni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom