Külföld

Megőrizheti hatalmát a japán kormánypárt

Komoly kihívásokat kell megoldani

Kis többséggel, de megnyerheti az október 31-i japán választásokat a kormányon lévő Liberális Demokrata Párt (LDP). A nemrég az LDP elnökévé választott és miniszterelnöki tisztségbe iktatott Kisida Fumiónak (képünkön középen) ez lesz az első komoly megmérettetése.

Megőrizheti hatalmát a japán kormánypárt
Megőrizheti hatalmát a japán kormánypárt
Fotó: AFP/Motoki Nakashima

Az LDP a jelenlegi koalíciós partnerével, a Ko­meito párttal indul együtt, Kisida pedig reményét fejezte ki, hogy a 465 tagú alsóházban legalább 233 mandátumot sikerül szerezniük. A mostani választáson győztes pártnak a legnagyobb kihívásokat az évtizedek óta gyengélkedő – habár világviszonylatban így is az egyik legerősebb – gazdaság, Kína egyre agresszívabb tengeri terjeszkedése, valamint az országban egyre súlyosbodó társadalmi problémák jelentik majd.

Kisidát kompromisszumos jelöltnek tartják, aki azonban támogatja az ország védelmi költségvetésnek növelését, valamint Japán második világháborús emlékezetpolitikájának reformját is, gazdasági programja a japán középosztály megerősítését tartja a legfontosabb célnak, így szakítva a korábbi miniszterelnökről, Abe Sinzóról elnevezett, liberálisabb „abenomics” irányzattal. Az öt ellenzéki párt számos kisebb választókerületben együtt indul, továbbá a felmerések szerint csökkent a kormánykoalíció támogatottsága – különösen a koronavírus-járvány következtében –, de japán elemzők szerint ez nem jelenti azt, hogy a választópolgárok az ellenzékhez pártoltak volna.

Kapcsolódó írásaink