Külföld

Lengyelország nem enged a zsarolásnak

Az Európai Parlament beperelte az EU bíróságán az uniós bizottságot, amiért a testület nem alkalmazta a jogállamisági mechanizmust

Nem hajlandó kifizetni az uniós bíróság által kiszabott büntetést Varsó. A lengyel külügyminisztérium tegnap bekérette a belga nagykövetet Alexander De Croo belga kormányfő kijelentései miatt. Az uniós parlament pedig hivatalosan is beperelte az Európai Bizottságot.

Lengyelország nem enged a zsarolásnak
Zbigniew Ziobro hangsúlyozta, hogy az uniós bíróság nem ítélkezhet a lengyel igazságszolgáltatás felett
Fotó: AFP/Artur Widak

Érvénytelennek nevezte az Euró-pai Unió Bírósága által Lengyelországra kiszabott napi egymillió eurós büntetést Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, aki szerint Varsó ezért nem is fogja kifizetni azt. A tárcavezető csütörtökön beszélt erről a Deutsche Welle szerint, kiemelve, hogy az uniós bíróság nem ítélkezhet a lengyel igazságszolgáltatási rendszer felett. Varsó nem engedhet a zsarolásnak – fogalmazott. Az EU Bírósága napi egymillió euró megfizetésére kötelezte Lengyelországot, mert a kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes szerint a bíróság semmibe veszi a lengyel alaptörvényt és az alkotmánybíróság döntéseit.

A lengyel külügyminisztérium a brüsszeli Politico című lap értesülése szerint bekérette a varsói belga nagykövetet, miután Alexander De Croo belga miniszterelnök egy szerdai eseményen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőre utalva kijelentette: azok, akik lázító interjúkat adnak, és szükségesnek tartják egy új világháború kihirdetését, veszélyes játékot űznek, amikor belpolitikai okokból háborút folytatnak európai kollégáikkal. De Croo Morawiecki Financial Times­ban megjelent interjújára utalt, amelyben a lengyel kormányfő ígéretet tett arra, hogy kész megvédeni országát, ha az Európai Bizottság „harmadik világháborúba kezd” a jogállamisági viták miatt, és visszatartja a Lengyelországnak járó uniós forrásokat.

A belga miniszterelnök beszédében elítélte azokat az európai kormányokat, amelyek szerinte aláássák a demokratikus értékeket és szabadságjogokat. Nem nevezte meg, konkrétan mely országokra gondol, ugyanakkor a Euronews hírportál szerint félreérthetetlenül Magyarországra és Lengyel-országra célzott.

Az Európai Parlament jogi szolgálata pénteken a testületet vezető David Sassoli kérésére benyújtotta a jogi keresetet az Európai Bíróságon az uniós bizottsággal szemben a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt. Sassoli a Twitteren azt írta, cselekvést várnak az Európai Bizottságtól, a szavakat tettekre kell váltani. A mechanizmus által a bizottság javaslata alapján az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha sérülnek a jogállamisági elvek az adott tagállamban.

Kapcsolódó írásaink