Külföld

A menekültekről is tárgyalt a pápával Joe Biden

Vatikáni találkozó

A világjárványt, a migrációt, a szegénység elleni küzdelmet, valamint a klímaváltozást is érintette Ferenc pápa és a G20-csoport római találkozójára érkezett Joe Biden amerikai elnök vatikáni megbeszélése a Szentszék csütörtöki közleménye szerint.

A megbeszélésen szó volt a koronavírus-járvány elleni fellépésről, a menekültekről, valamint a migránsok ellátásáról is. Joe Bident és kíséretét – köztük Antony Blinken külügyminisztert – először Ferenc pápa, majd Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár fogadta, és jelen volt a vatikáni diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek is.

A Fehér Ház közleménye szerint a Pietro Parolin bíborossal tartott megbeszélésen az amerikai elnök köszönetet mondott azért a munkáért, amelyet a Vatikán folytat az igazságtalanul bebörtönzöttek érdekében, kiemelve a Kubában és Venezuelában fogva tartottak ügyét. Este Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést Joe Biden, ez volt a két vezető első személyes találkozása azóta, hogy Ausztrália úgy döntött, nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, és felmondja a Franciaországgal kötött korábbi szerződését.

Kapcsolódó írásaink