Külföld

Seehofer elutasította a szétosztást

A német miniszter szerint veszélyeztetné az unió stabilitását, ha minden menedékkérőt befogadna Fehéroroszországból

Évek óta először hétfőn több mint ezer menedékkérő érkezett Németországba – mondta Horst See­hofer szövetségi belügyminiszter a Bild című napilapnak.

Seehofer elutasította a szétosztást
Egyre több irányból érkeznek az illegális határátlépők a kontinensre
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A tárcavezető figyelmeztetett az unió és Fehéroroszország határán egyre romló migrációs helyzetre, kiemelve, hogy támogatja Lengyelország törekvését a határ megerősítésére. Amennyiben az uniós külső határok megerősítése és a fehérorosz rezsimmel szemben hozott szankciók nem javítanak a helyzeten, el kell gondolkodni a német–lengyel határ még szigorúbb ellenőrzésén is – tette hozzá.

A lengyel kormány és az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállítja a migránsokat az uniós külső határokhoz. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a fehérorosz útvonalon érkezők száma, csak ebben a hónapban több mint tizennégyezer illegális migránst tartóztattak fel a lengyel hatóságok, míg tavaly egész októberben csupán százhúszan érkeztek.

Seehofer élesen bírálta a kormánykoalíciós tárgyalásokon részt vevő Zöldek párt társelnökének a kijelentését a Fehéroroszországban tartózkodó migránsok szétosztásáról az unióban. A belügyminiszter szerint Robert Habeck javaslata elégedettséggel töltené el Lukasenkát, aki még több menedékkérőt juttatna el az uniós határokhoz, ezzel pedig veszélybe sodorná Európa stabilitását.

Az elmúlt napokban több német politikus is kiállt a határok kerítéssel való megerősítése mellett. Michael Kretschmer, Szászország tartomány miniszterelnöke szerint a fehérorosz helyzet megoldása érdekében tárgyalásokat kell kezdeni a kibocsátó országokkal, szankcio­nálni kell a migránsokat Minszkbe szállító légitársaságokat, emellett határkerítésekre, akár falakra van szükség.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője pedig támogatja azt a tizenkét tagállam, köztük Magyarország által aláírt felhívást, amelyben a fizikai akadályok építésének uniós finanszírozását sürgetik. Brüsszel egyelőre ellenáll, és határozottan ellenzi a kerítések és falak építésének anyagi támogatását.

Kapcsolódó írásaink

Még mindig tart a kimenekítés Afganisztánból

ĀKüszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren - Migrációs hullám aggasztja Bécset és Moszkvát - Luxemburg afgán menedékkérők befogadására szólította fel az uniós tagállamokat