Külföld

Az Európai Unió beavatkozott a belügyekbe

Az EU durván megtámadta Lengyelország szuverenitását a luxembourgi székhelyű bíróság által kirótt rekordméretű bírsággal, amellyel a varsói vezetést sújtotta

Magyarország kiáll Lengyelország mellett az EU bíróságának ítéletével szemben. Eközben az uniós szervek gazdasági szankciókkal és jogállamisági eljárással fenyegetik Varsót.

Az Európai Unió beavatkozott a belügyekbe
Megtörné az Európai Bizottság a lengyel kormányt
Fotó: AFP/John Thys

Közleményben reagált a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arra, hogy az Európai Bizottság beadványára az Európai Unió Bírósága úgy döntött, Lengyelországnak rekordnagyságú, napi egymillió eurós büntetést kell fizetnie, amiért nem függesztették fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Elég az uniós intézmények politikai nyomásgyakorlásából! El a kezekkel Lengyelországtól! – fogalmaz a közlemény.

A képviselőcsoport szerint ez egy újabb durva támadás Lengyelország szuverenitása és a lengyel emberek ellen. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felháborítónak tartja a Lengyelországot érő folyamatos támadásokat és a durva politikai nyomásgyakorlást.

Lengyelországnak meg kell szüntetnie a bírósági fegyelmi kamarák működését, hogy hozzáférhessen a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap forrásaihoz – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén hangsúlyozta, hogy a testület mindenképpen alkalmazni fogja a kondicionalitási mechanizmust, amely a jogállamiság tiszteletben tartásához köti az uniós források folyósítását. A biztos elmondta: „A lengyel alkotmánybíróságnak az uniós jog elsőbbségét aláásó határozata egyedülálló, és nem hasonlítható más ilyen jellegű döntésekhez az Európai Unióban.” A biztos ezzel arra utalt, hogy ne hasonlítsák össze a német alkotmánybíróság korábbi, hasonló döntésével a mostani lengyelt.

Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes szerint az EU Bírósága a hatáskörén túllépve döntött, rendelkezésében teljességgel semmibe veszi a lengyel alaptörvényt és a lengyel alkotmánybíróság döntéseit. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő szerint a Varsóval szemben alkalmazott „büntetés és zsarolás nem a helyes út”.

Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán reagált az Európai Unió Bíróságának döntésére. Emlékeztetett, nemrég jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy az év végéig beszüntetik a fegyelmi kamara működését, ehhez már csak a jogszabályokat készítik elő. Úgy fogalmazott, hogy ismételten aránytalan és indokolatlan az uniós intézmények erőszakos fellépése.

Furkósbotként használja Brüsszel a jogállamiságot

„Régóta tapasztaljuk, hogy az Európai Unió különböző szervei politikai furkósbotként, zsarolóeszközként tekintenek a jogállamiságra, és kettős mércét alkalmaznak egyes tagállamokkal szemben” – fogalmazott lapunk kérdésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője (képünkön) a Lengyelországra kirótt uniós büntetéssel kapcsolatban. „Fontos, hogy a lengyel miniszterelnök már bejelentette: hazája eleget fog tenni a fegyelmi kamara megszüntetését elrendelő korábbi ítéletnek, azaz kifejezte együttműködési szándékát, az ország mégis büntetést kapott” – emlékeztetett.

Az elemző szerint a mostani döntés nem értelmezhető másként, mint a lengyel belpolitikába való beavatkozásként, főleg mivel az igazságszolgáltatás szervezetrendszere tagállami hatáskörbe tartozik. „Az indokolatlan büntetés minden valószínűség szerint összefüggésben áll azzal, hogy Lengyelország fellép az uniós szervek hatásköri túlterjeszkedései ellen, ugyanis az uniós szervek akkor is a közösségi jog elsőbbségét erőltetik, amikor erre nincs szerződéses alapjuk” – magyarázta. Szikra Levente szerint a bíróság azt kívánja elérni, hogy egyetlen tagállamnak se jusson eszébe tiltakozni Brüsszel hatalmi túlterjeszkedésével szemben.
(ŐM)

Francia–lengyel együttműködés

Andzrej Duda lengyel elnök párizsi látogatása során az Emmanuel Macron elnökkel folytatott tárgyalásokon elhangzott, hogy Lengyelország kész foglalkozni az atomerőmű építésére tett francia javaslattal – közölte a Lengyel Nemzetbiztonsági Iroda (BBN). A szerdai látogatás után Pawel Soloch, a BBN vezetője és az elnöki delegáció tagja megerősítette, hogy tárgyalnak Franciaország részvételéről a lengyelországi atomerőmű-projekt megvalósításában.

Mint elmondta, a tárgyalások során a lengyel fél „készséget nyilvánított” az ügyben tett francia javaslat megfontolására. A tavaly októberben jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország hat atomreaktort tervez építeni 2043-ig. A lengyel atomprogramhoz kapcsolódóan az Électricité de France francia energiaipari vállalat októberben tett előzetes ajánlatot két vagy három lengyelországi atomerőmű építésére.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink