Külföld

Svédország a legveszélyesebb ország Európában a Bild szerint

Egyre több a lövöldözés

Nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban is, hogy a múlt héten Stockholm Hammarby elővárosában lelőttek egy ismert svéd rappert, Einárt, polgári nevén Nils Kurz Erik Einar Grönberget.

A német Bild cikke szerint az elmúlt öt évben Einár már a 217., akit lelőttek Svédország utcáin. Míg az Unióban egymillió lakosból átlagosan nyolcan lesznek erőszak halálos áldozatai, addig Svédországban 2020-ben ez a szám tizenkettő volt. A lövöldözések háromszor annyi áldozatot szednek lakosságarányosan a skandináv országban, mint az uniós átlag.

A számok nyilvánvalóan megmutatják, hogy Svédországban óriási gondot jelentenek a zömmel bevándorlók alkotta bűnbandák. A 20–29 év közöttiek közül ugyanis – egymillió lakosra vetítve – a legtöbb EU-államban kevesebb mint négy ember lesz lövöldözés áldozata, Svédországban ez a szám tizennyolc.

A második helyen Hollandia áll, de nagy a különbség, ott egymillió lakosonként hat fiatalt lőnek le. A Bild szerint a bűnbandák különösen Stockholmban, Göteborgban és Malmőben aktívak.

Kapcsolódó írásaink

Vezetni tanítja Svédország a migráns nőket

ĀHatalmas a munkanélküliségük aránya a skandináv országban, ezért ingyenes, arab nyelvű vezetésoktatást biztosít az ország a területén letelepedett bevándorló nők számára