Külföld

„Olyan kísérletekkel szembesülünk, amelyek célja megváltoztatni az elődeink által teremtett világot”

Olyan kísérletekkel szembesülünk, amelyek célja megváltoztatni az elődeink által teremtett világot, Csehország újra kulcsfontosságú döntés előtt áll, amellyel kapcsolatban már a létéről van szó - jelentette ki csütörtökön Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök a Cseh Szabadságharcosok Szövetségének a prágai Hradzsinban Csehszlovákia megalakulásának 103. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésén.

„Olyan kísérletekkel szembesülünk, amelyek célja megváltoztatni az elődeink által teremtett világot”
Václav Klaus volt cseh államfő
Fotó: AFP/DPA/Daniel Karmann

Csehszlovákia megszületése 1918. október 28-án Klaus szerint továbbra is „tartós ihlet és erőforrás” a csehek számára. „Tudatosítjuk azonban, hogy még nem nyertünk.

Éppen most új fenyegetések születnek és terjednek, amelyek új erőfeszítéseket követelnek meg tőlünk állami létünk jelenének és jövőjének biztosítására” - mutatott rá a volt cseh államfő.

Úgy vélte: ma lehetetlen aggályok nélkül tekinteni a jövőbe, és ez nem csak a koronavírus-járvány okozta korlátozások következménye.

Olyan kísérletekkel szembesülünk, amelyek célja megváltoztatni az elődeink által teremtett világot „a genderideológiák” képviselőinek „antihumánus elképzelései szerint”, akik világuralmi igyekezetüket a világmegváltás palástjával takarják. „Zavarja őket a nemzetállamok, a családok és az emberi természetesség létezése” - szögezte le Václav Klaus.

Szerinte „természetes világunk rombolói” céljaik érdekében elsősorban az olyan nemzetközi szervezeteket használják fel, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy az Európai Unió. „Ennek következtében is ma Brüsszel politikája más célokat követ, mint a szabadság, a jólét és Európa lakossága életszínvonalának emelése” - szögezte le a volt cseh elnök.

Csehszlovákia 1918-as megalakulásának évfordulója Csehországban állami ünnep. A legmagasabb állami kitüntetések átadása, amelyen mindig az elnök mond ünnepi beszédet, az idén Milos Zeman betegsége miatt elmarad.

Az elnöki hivatal közlése szerint a kitüntetések átadását január elsejére halasztották. Ez szintén állami ünnep, a Cseh Köztársaság megalakulásának ünnepe.

A szokásos elnöki beszéd helyett csütörtökön este Andrej Babis kormányfő mond ünnepi beszédet a közszolgálati televízióban és rádióban.

Kapcsolódó írásaink