Külföld

Furkósbotként használja Brüsszel a jogállamiságot

Kettős mércére hívta fel a figyelmet Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője.

Furkósbotként használja Brüsszel a jogállamiságot
Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője
Fotó: Alapjogokért Központ

„Régóta tapasztaljuk, hogy az Európai Unió különböző szervei politikai furkósbotként, zsarolóeszközként tekintenek a jogállamiságra, és kettős mércét alkalmaznak egyes tagállamokkal szemben” – fogalmazott lapunk kérdésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió Bíróságának szerdai döntése értelmében Lengyelország napi 1 millió eurót köteles kifizetni az Európai Bizottság részére, egészen addig, míg hatályon kívül nem helyezi a fegyelmi bírósági kamarák működését.

„Fontos, hogy a lengyel miniszterelnök már bejelentette: hazája eleget fog tenni a fegyelmi kamara megszüntetését elrendelő korábbi ítéletnek, azaz kifejezte együttműködési szándékát, az ország mégis büntetést kapott” – emlékeztetett. Az elemző szerint a mostani döntés nem értelmezhető másként, mint a lengyel belpolitikába való beavatkozásként, főleg mivel az igazságszolgáltatás szervezetrendszere tagállami hatáskörbe tartozik.

„Az indokolatlan büntetés minden valószínűség szerint összefüggésben áll azzal, hogy Lengyelország fellép az uniós szervek hatásköri túlterjeszkedései ellen, ugyanis az uniós szervek akkor is a közösségi jog elsőbbségét erőltetik, amikor erre nincs szerződéses alapjuk” – magyarázta. Szikra Levente szerint a bíróság azt kívánja elérni, hogy egyetlen tagállamnak se jusson eszébe tiltakozni Brüsszel hatalmi túlterjeszkedésével szemben.

Kapcsolódó írásaink