Külföld

Megtartotta alakuló ülését a Bundestag

A szociáldemokrata Bärbel Bast választották a német szövetségi parlament új elnökének a képviselők

Megalakult kedden Berlinben az új német szövetségi parlament (Bundestag), és ezzel elkezdődött Angela Merkel kancellár politikai pályafutásának utolsó szakasza. A Merkel-kormány a Bundestag alakuló ülése után ügyvezetőként dolgozik, és az új kabinet megalakulásáig marad hivatalban. A távozó kancellárnak 1990 óta először parlamenti mandátuma sincs, így a vendégeknek fenntartott karzatról figyelte az ülést.

Megtartotta alakuló ülését a Bundestag
Bärbel Bas a szavazatok csaknem nyolcvan százalékát kapta meg
Fotó: AFP/Britta Pedersen

A közös kormányzásra készülő pártok, azaz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális FDP a tervek szerint november végéig fejezik be a koalí-ciós tárgyalásokat, és december második hetében választanák meg a parlamentben kancellárnak a szociáldemokrata Olaf Scholzot. A három pártnak összesen 416 man-dátuma van.

A második világháború utáni 20. Bundestagban hét párt rendelkezik képviselettel, és hat frakció működik. Minden korábbinál több, 736 tagja van – 27-tel több az előző ciklusban 709 fővel felállított rekordnál –, így továbbra is a világ második legnagyobb törvényhozó testülete a kínai Országos Népi Gyűlés után.

A törvényben előírt 598 főnél az úgynevezett többletmandátumok és kiegyenlítő mandátumok rendszere miatt ciklusról ciklusra nagyobb létszám valamennyi párt szerint veszélyezteti a törvényalkotói munka és a kormány ellenőrzésének hatékonyságát, emellett jelentősen drágítja a testület működését – írta az MTI, hozzátéve, hogy a minél több mandátum megszerzésére is törekvő pártok még nem tudtak megegyezni a létszám korlátozásáról.

Ezzel kapcsolatban a Bundestag távozó elnöke, Wolfgang Schäuble az alakuló ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy nem lehet tovább halogatni a választójogi szabályozás reformját. A Bundestag-választáson győztes, így a legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező SPD a kevésbé ismert Bärbel Bast jelölte a szövetségi parlament elnöki posztjára.

A képviselő a 724 leadott szavazatból 576-ot szerzett, azaz a voksok csaknem nyolcvan százalékát gyűjtötte be. Bas első beszédében kiemelte, hogy az összes képviselő elnökeként dolgozik majd, és pártatlanul irányítja a testület munkáját. Aláhúzta, hogy az új Bundestag különösen fiatal és sokszínű, ami jót tesz az országnak.

Kapcsolódó írásaink