Külföld

Morawiecki: Az Európai Unió fegyvert tart a fejünkhöz

Háborút akar Brüsszel

Lengyelország minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni, ha az Európai Bizottság visszatartaná az országnak járó uniós pénzeket – nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Financial Times brit lapnak.

A kormányfő szerint az Európai Unió fegyvert tart a lengyelek fejéhez azzal, hogy a Bizottság korábban pénzügyi szankciókkal fenyegette meg Varsót. Morawiecki arra figyelmeztette az uniót, hogy Brüsszel kirobbantja a harmadik világháborút azzal, hogy visszatartja az újjáépítési alap pénzeit. Erre reagálva Lengyelország akár olyan jelentős uniós döntéseket is megvétózhat, mint például az Európai Unió klímapaktuma.

Hozzátette, hogy az EU már most is diszkriminatív és diktatórikus módon működik, de ha ez még inkább súlyosbodik, akkor Lengyelországnak át kell gondolnia a stratégiáját. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság megsérti a közösségi jogot azzal, hogy visszatartja a lengyel újjáépítési tervet. Morawiecki interjújára reagálva Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy az unióban nincs helye háborús retorikának. Az EU immár több mint hat évtizede biztosítja a tartós békét a tagállamok között – tette hozzá a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink