Külföld

Letérhet a merkeli útról a CDU/CSU

Fő kérdés marad a migráció Németországban

Az afganisztáni válság, a Fehéroroszország és az Európai Unió határán kialakult krízishelyzet, a földközi-tengeri migrációs hullám erősödése, valamint a Németországban beadott menedékkérelmek emelkedő száma is azt mutatja, hogy a következő német kormánynak kiemelt figyelmet kell majd fordítania a bevándorlás kérdésére – írta minapi cikkében a Der Spiegel című lap.

Letérhet a merkeli útról a CDU/CSU
Egyre rosszabb a bevándorlási helyzet az Európai Unió keleti határain
Fotó: AFP/Migracio Wojtek Radwanski

A szövetségi választásokat megnyerő Német Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint az SPD-vel koalí­ciós tárgyalásokat folytató Zöldek és a liberális FDP egyelőre nem sokat árult el migrációs terveikről.

Legutóbbi nyilatkozatában Robert Habeck, a Zöldek társelnöke szorgalmazta egy uniós szintű szétosztási mechanizmus létrehozását. A politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta, az EU-nak át kellene vennie menedékkérőket azok közül, akik Fehéroroszországon keresztül érkeztek Lengyelországba. Habeck szerint szükség van a migránsokat Minszkbe szállító légitársaságok szankcio­nálására, a menedékkérelmi eljárások felgyorsítására, az unióban jogtalanul tartózkodók hazatoloncolására, de legális migrációs útvonalak létrehozására is.

A koalíciós tárgyalásokon a liberálisok érdekeit képviselő Joachim Stamp a német RTL csatornának azt mondta, az uniónak kétoldalú megállapodásokat kell kötnie olyan országokkal, mint Moldova vagy Ukrajna. Ezek az országok esélyt kaphatnának az unió belső piacára való belépésre, amennyiben segítséget nyújtanak az EU-nak a jelenlegi válságban – tette hozzá. Szerinte elrettentő erővel bír, ha a Fehéroroszországba érkező migránsok észreveszik, hogy nem juthatnak el Németországba.

Változott a hamarosan ellenzékbe kerülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség vezető politikusainak álláspontja, Horst Seehofer belügyminiszter például a hétvégén legitimnek nevezte a lengyel–fehérorosz határon épülő kerítést, egyúttal bejelentette, hogy megerősítik a német–lengyel határszakasz ellenőrzését. A Der Spiegel megjegyezte, hogy Angela Merkel kancellár visszavonulásával megnyílt a lehetőség arra, hogy a CDU/CSU a jövőben szigorúbb migrációs politikát képviseljen.

Kapcsolódó írásaink