Külföld

Kitartanak a szavazói Kurz mellett

Csökkent az ÖVP támogatottsága, de visszavárják a volt kancellárt

Nyomott hagytak Sebastian Kurz osztrák kancellár és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűségén az elmúlt hetek botrányai egy friss felmérés szerint.

Kitartanak a szavazói Kurz mellett
Több kérdésben is kiállt a közép-európai országok mellett a most megbukott osztrák kancellár
Fotó: AFP/Stefanie Loos

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, két eljárás is folyamatban van Kurz ellen, aki nemrég lemondott a kancellári székről, és az ÖVP elnökeként, valamint frakcióvezetőjeként folytatja. Az egyik ügyben az ügyészség azt vizsgálja, hogy kancellárként hamis tanúvallomást tett-e a parlamenti különbizottság előtt, amely a 2019 májusában kirobbant – az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) közös kormányának bukásához vezető – Ibiza-botrányt vizsgálta. A másik, frissebb ügyben felmerült gyanú Kurz és környezete ellen, hogy még 2016-ban közpénzből finanszíroztak a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat. Kurz tagadja a vádakat.

Az APA hírügynökség megbízásából készült friss Österreich-Trend-felmérés szerint az ÖVP júniushoz képest 11 százalékpontot vesztve visszaesett 23 százalékra, így egy szintre került a stagnáló népszerűségű szociáldemokratákkal (SPÖ). Az FPÖ 18-ról 20 százalékra erősített, az ÖVP-vel koalícióban kormányzó Zöldek pedig 12-ről 16-ra. A liberális NEOS 12 százalékon áll. A kutatásban megkérdezettek 65 százaléka azt szeretné, hogy a megmaradt posztjairól is lemondjon. Az ÖVP-szavazók viszont kitartanak mellette, 81 százalékuk támogatja, hogy maradjon pártelnök és frakcióvezető.

Alexander Schallenberg új néppárti kancellár személyes támogatottsága egyébként 27 százalékos. Ha közvetlenül választanának kancellárt, 23 százalék szavazna Herbert Kicklre, az FPÖ elnökére, 22 százalék pedig a szociáldemokrata Pamela Rendi-Wagnerre.

A mostani botrány előtt egyébként Sebastian Kurzot sok támadás érte az unió balliberális erői irányából szigorú migrációs politikája miatt, valamint amiatt is, hogy többször is kifejtette azt a véleményét, miszerint Brüsszelnek nem kellene folyton Lengyelországot és Magyarországot vegzálnia.

Kapcsolódó írásaink