Külföld

Salvini: Kötelesség megvédeni a határt

Hollywoodi színész tanúskodik a volt olasz belügyminiszter ellen

Megkezdődött szombaton Palermóban Matteo Salvini pere, amelyben a volt olasz belügyminisztert azért vonják felelősségre, mert 2019-ben három hétig nem engedte egy spanyol hajón Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partra szállását. Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja Salvinit.

A perben érintett Open Arms spanyol civil szervezet hajója hetekig vesztegelt a partoknál, a fedélzetén 147 emberrel, akiket Líbia közelében vettek fel. A várakozás ideje alatt több embert humanitárius okokból partra vittek, és végül Lampedusán engedték partra szállni a még a hajón maradt 83 migránst. Oscar Camps, az Open Arms vezetője elmondta: igazságszolgáltatást várnak azért a felesleges szenvedésért, amelyet a hajón lévő embereknek át kellett élni abban a 20 napban.

A bíróság akár 15 éves börtönbüntetést is kiszabhat Salvinire, ha bűnösnek találják. A tárgyaláson tanúként fogják meghallgatni Richard Gere amerikai színészt is aki az incidens során együttműködött az Open Arms szervezettel. A színész beidézésének hírére az olasz politikus úgy reagált, „önök is látják mennyire komoly lehet egy per, amire eljön Richard Gere Hollywoodból arról tanúskodni, hogy milyen rossz is vagyok”.

Matteo Salvini továbbá hozzátette, „az ország határainak, biztonságának és becsületének védelmében kiállni nem csak a miniszterek kötelessége, hanem mindenkié”. Hozzátette, egy spanyol hajó, amely elutasítja azt, hogy Spanyolországba menjen, visszaélést követ el. Úgy vélekedett, komoly problémát jelenthet az, ha Spanyolország olyan hajóknak adja zászlaját, amelyeket nem képes ellenőrizni.

Kapcsolódó írásaink