Külföld

„Európa legyen újra európai”

Megkoszorúzta az 1956-ban életét vesztett francia riporter, Jean-Pierre Pedrazzini budapesti szobrát, és a Békemeneten is részt vett Stéphane Ravier, a Nemzeti Tömörülés szenátora, Marseille városi tanácsának tagja. A francia politikus a párt elnöke, Marine Le Pen budapesti látogatásáról és országának helyzetéről is beszélt a lapunknak adott exkluzív interjúban.

„Európa legyen újra európai”
Stéphane Ravier
Fotó: Visegrad Post

– Miért tartotta fontosnak, hogy Budapesten töltse a magyar nemzeti ünnepet?

– Kulcsfontosságú, hogy újra felfedezzük Európát és a saját gyökereinket. Részt akartam venni a budapesti ünnepen, hiszen az esemény, amire emlékezünk, nem csak a magyarokat érinti. A magyarokkal mártír nemzet, hazafiként szolidaritást akartam vállalni és egyúttal megmutatni a fiatalabb generációknak, hogy a szabadság és a szuverenitás nem magától értetődő, hanem harcolni kell érte, s Közép-Európában és máshol is emberek a vérüket adták érte.

Amikor Franciaországban napról-napra csúszik ki a kezünkből a szabadságunk, erőt adhat a magyarok bátorsága és áldozata. Ebben a szellemben vettem részt a szombati ünnepségen, és lenyűgözött az óriási tömeg, amiben fiatalok és idősek is voltak és rengeteg magyar zászló lobogott. Szép napja volt ez a magyaroknak és így az európai hazafiaknak is.

– A Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen is Budapestre látogat a következő két napban, Orbán Viktor kormányfő is fogadja. Mit vár ettől az utazástól?

– Azt, hogy Marine Le Pen utoljára látogasson úgy Budapestre, hogy nem ő a francia államfő. Ennek érdekében pedig ihletet kell merítenie Orbán Viktor elszántságából, erős jelleméből és bátorságából. Orbán Viktor érzi, érzi az embereket, mert összhangban van velük. Marine Le Pennek is egyesítenie kell az embereket és amint megválasztották, szoros kapcsolatot kiépíteni Magyarországgal, Lengyelországgal, a visegrádi négyekkel és több más országgal, hogy Európa végre újra európai legyen, visszatérjen valódi identitásához.

– Sok szó esik a magyar sajtóban is a törvényen kívülre került francia külvárosokról, amik a balliberálisok szerint nem is léteznek. Amikor Marseille egyik kerületének polgármestere volt, milyen tapasztalatokat szerzett?

– Nagy megtiszteltetés lenne számomra, ha Marseille-ben üdvözölhetném Orbán Viktor miniszterelnököt. De a magyar balliberális ellenzéket is szívesen körbevezetem, olyat látnának, amit még nem. Természetesen léteznek ezek a zónák, amikben egészen biztosan nem a francia törvények érvényesülnek, hanem valami más. Egész tömegek vannak, akik nem csak a francia törvényeket, hanem egész Franciaországot, identitását, gyökereit és hagyományait elutasítják, sőt gyűlölik.

Mindennek az alapja a nagyon jövedelmező drogkereskedelem, százezer eurók forognak egy-egy negyedben. Akik ebben részt vesznek, nem akarják, hogy a hatóságok akadályozzák az üzletüket és ha ehhez hozzáadjuk Franciaország gyűlöletét is, akkor rendkívül erőszakos negyedeket kapunk, ahol a becsületes emberek, családok lényegében túszul vannak ejtve. Nagyon is konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy egyes negyedekbe a rendőrök, a mentők és a tűzoltók sem tudnak bemenni. El vannak vágva Franciaországtól, a civilizációnktól.

– Hogy lehetséges mégis, hogy sokan kétségbe vonják ezeknek a zónáknak a létét?

– A probléma akkora, hogy minél messzebb van tőle valaki, annál hihetetlenebb. Az ember azt hinné, ilyen helyzet egyszerűen nem lehetséges. De nagyon is az, és ez megöli Franciaország második legnagyobb városát, Mar­seille-t. Kártyavárként döntik össze a szemünk előtt a történelmünket olyan főleg kívülről érkezett populációk, akik nem csak bármilyen áron könnyű pénzhez akarnak jutni, hanem egyenesen gyűlölik Franciaországot.

Jobboldali összefogás Le Pen és Orbán napirendjén

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke október 26-án Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét, erről Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatta pénteken az MTI-t. A találkozó után – amin részt vesz Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke is – a két pártelnök sajtónyilatkozatot tesz.

Havasi hozzátette, szó lesz többek között az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepciójáról és jövőjéről, a migrációs válságról, valamint a több demokratikus jobboldali párt által nyáron elindított európai mozgalom további megerősítéséről. Le Pen egyébként a múlt heti EU-csúcs margóján találkozott Brüsszelben Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén kormányfővel is.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A francia baloldal mélyponton

ĀHárom régió vezetését is megszerezheti a jobboldali Nemzeti Tömörülés, a szociáldemokraták viszont már a vasárnapi első fordulóban leszerepelhetnek