Külföld

A francia baloldal mélyponton

Három régió vezetését is megszerezheti a jobboldali Nemzeti Tömörülés, a szociáldemokraták viszont már a vasárnapi első fordulóban leszerepelhetnek

Ismét összemérhetik erejüket vasárnap a francia pártok a jövő évi elnökválasztás előtt. Egyértelmű a jobboldali fölény.

A francia baloldal mélyponton
A felmérések azt mutatják, Marine Le Pen sikeresen kampányol pártjának
Fotó: AFP/Christophe Simon

Regionális és helyhatósági választásokat rendeznek Franciaországban, az első fordulót most vasárnap, a következőt pedig egy héttel később tartják. Az előzetes közvélemény-kutatások alapján felmérhető a politikai erők egyensúlya a tizenhárom francia régióban. A France3 múlt héten publikált felmérése szerint a baloldali szövetség az első fordulóban egyetlen régióban sem számíthat győzelemre, még abban az ötben sem, amit jelenleg vezet. A várható katasztrofális eredmény történelmi mélypontot jelent majd a baloldalnak.

A kutatás szerint a második fordulóban a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) várhatóan három régióban nyer, a Republikánusok (LR) vezette jobbközép szövetség négyben, a szocialistáktól (PS) a kommunistákig terjedő baloldali összefogás szintén négyben, a zöldek pedig egyben (a tizenharmadik régióról, Korzikáról egyelőre nincsenek becslések). A felmérések szerint Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) egyetlen régióban sem számíthat győzelemre.

Az első fordulóban egyébként friss kutatások szerint a jobboldali pártok fej-fej mellett, 26–27 százalékon végezhetnek, Macron pártja 13, a zöldek 12, a baloldal 11 százalékra számíthat.

A baloldal által megszerezhető régiókkal kapcsolatban érdekes körülmény, hogy kivétel nélkül mindegyikben az RN futhat be másodiknak, ami a francia társadalom további polarizációjára utal. Ennek a fordítottja viszont nem mondható el a Marine Le Pen pártja által nyerhető régiókról, ott ugyanis várhatóan a Republikánusok vezette szövetség szerzi meg a második helyet. Az RN egyébként hat éve az első fordulóban harminc százalékot szerzett, ám a második fordulóban végül egyetlen régió vezetését sem nyerte el.

A regionális választás iránt alacsony az érdeklődés, várhatóan csak a szavazásra jogosultak negyven százaléka járul majd az urnákhoz az első fordulóban.

A baloldal gyenge eredménye nem előzmények nélküli. Az előző államfőben, Francois Hollande-ban oly mértékben csalódtak a franciák, hogy a 2017-es elnökválasztáson a szociáldemokrata Benoit Hamon mindössze 6,35 százalékot kapott. A baloldal egyre kevésbé képes mobilizálni hagyományos bázisát, a munkásosztályt.

Stéphane Zumsteeg, az Ipsos vélemény- és politikai osztályának vezetője szerint az elmúlt tíz-húsz évben a munkásosztály egyre inkább elfordult a baloldaltól, vagy jobbra voksolnak, vagy nem mennek el szavazni.

Kapcsolódó írásaink