Külföld

Óvatosságával választókat is veszíthet a Nemzeti Tömörülés

Marine Le Pen konzervatív vetélytársait ostorozta kampányának indítóbeszédében, de bízik a saját győzelmében

Első programismertető beszédében Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) szombaton újraválasztott vezetője véres küzdelmet jósolt a jobboldali szavazatokért a 2022-es francia elnöki választásokon.

Óvatosságával választókat is veszíthet a Nemzeti Tömörülés
Le Pen továbbra is számíthat pártja töretlen támogatására
Fotó: AFP/Idhir Baha

A párt perpignani gyűlésén utalt a francia Republikánusok legesélyesebb jelöltjére, Xavier Bertrand-ra, és említést tett a tőle politikailag jobbra elhelyezkedő, még meg nem erősített független jelöltre, Eric Zemmourra. Le Pen szerint fennáll a veszélye annak, hogy nyílt ellenségeskedés robbanhat ki a jobboldali jelöltek között, ami a nemzetiek hagyományos megosztottságához vezetne. Zemmour politikai ambícióit politikai fikciónak nevezte, és jelezte, hogy addig szkeptikus lesz az ilyen híresztelésekkel szemben, amíg hivatalosan be nem jelenti a jelölését.

Beszédét többen Le Pen elnöki kampánya kezdetének értelmezik. „Mi ezt a győzelmet megszerezzük” – hangoztatta az RN vezetője, és megígérte, ő a konkrét megoldások jelöltje lesz. Kiemelte, a Nemzeti Fronthoz nem térnek vissza, utalva ezzel a párt radikálisabb történelmi elődjére.

Ez utóbbi kijelentése valószínűleg megmagyarázza Le Pen vártnál kevésbé sikeres szereplését az elmúlt hetek regionális választásai során. Ezekben egyetlen régiót sem tudott pártjának megszerezni, ami elemzők szerint elengedhetetlen lett volna az elnöki győzelem érdekében. A RN-t választói otthonmaradással büntették, maga Le Pen is úgy vélekedett, az alacsony részvétel eltorzította a valódi politikai erőviszonyokat.

A választói kiábrándultság fő okát sokan Le Pen politikai centrum felé történt elmozdulásával magyarázzák. Főleg szavazói táborának a jobb pólusán elhelyezkedők vetik szemére, hogy elvesztette radikalizmusát, és nem mer többé merész társadalmi változásokban gondolkozni. Franciaország EU-ból való kilépésének elvetése, a bevándorlással kapcsolatos nézeteinek tompítása vagy azon kijelentése, miszerint az iszlám kompatibilis a francia köztársaság értékeivel, több volt követőjét a radikálisabb Zemmour vonzáskörébe terelte.

Matteo Salvini: Főszereplők akarunk lenni Európában

„Igent mondunk Európára, igent az atlanti szövetségre, igent a NATO-ra, de főszereplőként, nem pedig utolsóként a sorban, ahogyan egyesek bennünket szeretnének látni” – erről Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga elnöke beszélt a sajtónak vasárnap. A volt belügyminisztert arról a múlt heti közös nyilatkozatról kérdezték, amit mások mellett a Fidesz, a lengyel Jog és Igazságosság és a francia Nemzeti Tömörülés, valamint az Osztrák Szabadságpárt is aláírt.

Salvini hangsúlyozta, az identitásra, szabadságra, családra, népekre, fejlődésre épülő Európában hisz, ahol kevesebb az adó, kevesebb a bürokrácia, jobban működik az igazságügy, és nem létezik vad, szabályok nélküli bevándorlás. Lorenzo Fontana, a Liga politikusa a Libero című jobboldali napilapban – amely a magyar kormánynak az Európai Unió jövőjéről szóló hétpontos javaslatcsomagját is közölte – elmondta: a Liga célja, hogy Európában nagyobb erővel tudjon fellépni.

„A kiáltvány segítségével kiléphetünk az elszigeteltségből, és a második csoportjává válhatunk az Európai Parlamentnek, Európa növekedésén, jólétén dolgozunk közös értékek mentén” – hangsúlyozta a volt családügyi miniszter.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink